Premierul maghiar reia atacurile la adresa bancilor: Colonizarea s-a incheiat

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 16:12
2520 citiri
Premierul maghiar reia atacurile la adresa bancilor: Colonizarea s-a incheiat
Foto: RRA

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban a revenit, luni, la retorica impotriva bancilor si firmelor multinationale, declarand in fata Parlamentului ca era colonizarii si a profiturilor mari a trecut.

De asemenea, in avanpremiera alegerilor parlamentare din prima jumatate a anului urmator, Viktor Orban a spus ca se asteapta la noi critici, pe masura ce Guvernul pe care il conduce va adopta reduceri ale preturilor la energie si, de asemenea, va presa bancile sa-i ajute pe cei care au luat credite in valuta, relateaza Reuters.

"Era colonizarii a trecut. Reducerea pretului utilitatilor, eliminarea creditelor in valuta si ajutarea familiilor sunt chestiuni de importanta nationala pentru noi", a declarat Orban, la deschiderea sesiunii parlamentare. "Ungaria este o tara independenta, suverana", a declarat Orban in deschiderea sesiunii inaugurale a Parlamentului.

"Bancile si marile companii care se bucura de monopol in Ungaria trebuie sa se adapteze la noua situatie", a adaugat acesta.

Politicile economice neortodoxe ale Guvernului condus de Viktor Orban au afectat in special bancile si companiile straine, insa, in paralel, au reusit sa scoata Ungaria de pe lista tarilor aflate in procedura de deficit excesiv.

Premierul sustine ca masurile sale au salvat Ungaria de la un colaps similar cu cel din Grecia, insa, criticii sunt de parere ca aceste politici au afectat increderea investitorilor.

Dupa ce luna trecuta Ungaria a rambursat anticipat un imprumut acordat de Fondul Monetar International in 2008, Orban a apreciat ca rambursarea acestui imprumut marcheaza sfarsitul presiunilor organismelor financiare internationale pentru adoptarea de politici de austeritate.

Orban a afirmat ca Executivul pe care il conduce prognozeaza o crestere economica de 2% pentru anul viitor. Ar fi vorba de cea mai mare crestere economica inregistrata de Ungaria de la preluarea puterii de catre Fidesz, iar liderul opozitiei, socialistul Mesterhazy, a declarat ca este clar ca Guvernul nu guverneaza, ci este in campanie. "Este un tsunami de promisiuni", a mai spus acesta.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#economie banci Ungaria, #multinationale Ungaria Viktor Orban, #banci bani Ungaria , #banci