Presa de azi - Basescu: Putem semna scrisoarea de intentie cu FMI si azi daca e nevoie

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 08:01
2353 citiri
Presa de azi - Basescu: Putem semna scrisoarea de intentie cu FMI si azi daca e nevoie
Foto:sfin.ro

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a tinut sa infirme zvonurile conform carora Guvernul Boc ar putea rupe acordul cu Fondul Monetar International din cauza ca reprezentantii institutiei financiare internationale au conditionat semnarea unui nou acord de abrogarea OUG 50, privind creditele acordate populatiei.

Seful statului a invitat duminica seara delegatia FMI in Romania, oficial, fiindca "am gasit alte solutii in ceea ce priveste deficitul, datorita creativitatii Guvernului", informeaza Evenimentul Zilei.

Romania Libera scrie insa ca FMI "joaca tare" si nu va accepta sa renunte la abrogarea OUG 50.

Evenimentul Zilei - Basescu: Putem semna scrisoarea de intentie cu FMI si azi daca e nevoie

La intalnirea de duminica seara cu delegatia FMI, presedintele Traian Basescu a sustinut ca varianta ruperii acordului cu Fondul "e ridicola".

Seful statului s-a aratat mai degraba optimist, fara a explica insa, cel putin in partea publica a discutiei, de ce a cerut aceasta intalnire suplimentara. "Putem semna scrisoarea de intentie si azi daca e nevoie. Trebuie sa vedem daca sunt de acord ambele parti", a spus Basescu, conform Evenimentul Zilei.

La intalnirea de la Palatul Cotroceni au participat si premierul Emil Boc impreuna cu ministrii Ioan Botis (Munca) si Gheorghe Ialomitianu (Finante).

Discutia a fost anuntata de Administratia Prezidentiala dupa ce surse apropiate negocierilor, citate de mediafax.ro, au sustinut ca Fondul ar putea renunta la acordul cu tara noastra, daca nu se modifica Ordonanta creditelor. "FMI a cerut chiar abrogarea OUG 50", au declarat sursele citate.

Presedintele Basescu a dezmintit insa ironic aceasta varianta. "E news alert. Jurnalistii asteapta sa vada daca suspendam acordul. E ridicol", a spus seful statului in primele momente ale discutiei.

Basescu a fost insa vag in legatura cu subiectul discutiei: "Datorita creativitatii Guvernului am gasit alte solutii in ceea ce priveste deficitul si am vrea sa discutam cu dumneavoastra in ceea ce priveste acordul cu Fondul. Putem semna scrisoarea de intentie si azi daca e nevoie. Trebuie sa vedem daca sunt de acord ambele parti".

La randul sau, seful misiunii FMI Jeffrey Franks a mentionat ca "s-au facut progrese in ceea ce priveste textul scrisorii", iar delegatii Fondului sunt "deschisi acestei discutii suplimentare" de la Cotroceni.

Pana acum reprezentantii Fondului s-au aratat rezervati cu o serie de masuri propuse de guvern, cum ar fi reducerea cotei unice si a contributiilor la asigurarile sociale, motivand ca acestea ar conduce la depasirea tintei de deficit de 4,4% in 2011.

Contactat de EVZ, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ca trebuie sa asteptam ca Jeffrey Franks sa prezinte maine dimineata concluziile misiunii de evaluare.

Ultimatum pe Ordonanta creditelor

Joi, Jeffrey Franks a anuntat ca Romania va primi urmatoarea transa din imprumutul de la FMI numai daca modifica Ordonanta nr. 50/2010 privind creditele populatiei pana pe 15 decembrie. Franks le-a cerut atat membrilor Comisiei pentru buget din Camera Deputatilor, cat si reprezentantilor Ministerului Finantelor, ca OUG 50 sa nu se aplice si creditelor in derulare.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a declarat, referitor la aceasta problema, ca FMI nu a dat un ultimatum, ci a facut o recomandare privind modificarea textului Ordonantei, in sensul ca aceasta nu trebuie sa se aplice contractelor aflate deja in derulare.

Seful misiunii de evaluare a FMI a precizat ca aplicarea Ordonantei in forma actuala va genera pierderi de milioane de euro sistemului bancar romanesc. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a spus ca s-a dorit un studiu de impact, "ori un studiu de impact nu se poate face".

Jurnalul National: Basescu face misto de presa in fata FMI

Traian Basescu i-a chemat la Cotroceni pe reprezentantii FMI dupa ce in presa a aparut zvonul legat de posibila suspendare a acordului cu Fondul, din cauza unor tensiuni aparute la negocieri.

Au fost chemati la Presedintie si premierul Boc, precum si ministrii Botis si Ialomitianu. Basescu si-a facut intrarea in sala in care urma sa se desfasoare intalnirea si unde asteptau membrii delegatiei FMI, premierul Emil Boc si ministrii Muncii si Finantelor razand si exclamand "News Alert!". El a spus, pe un ton amuzat, ca jurnalistii asteapta suspendarea acordului pe care Romania il are cu FMI. "Este ridicol", a comentat el aceste informatii. Si Jeffrey Franks si-a exprimat amuzamentul despre unele articole de presa. "Am auzit voci cum ca as fi plecat din tara, deci...", a spus el razand, conform conform Jurnalul National.

Presedintele le-a spus reprezentantilor FMI ca a dorit o intalnire suplimentara pentru a discuta despre ideile cu care Guvernul a venit pentru diminuarea deficitului bugetar.

"Multumesc ca ati acceptat aceasta intalnire suplimentara. Justificarea este simpla, pentru ca datorita creativitatii Guvernului am gasit alte solutii pentru a diminua deficitul bugetar si am vrea sa vorbim cu dvs. si sa vedem daca putem ajunge la un acord impreuna sau nu. Acordul pe care il avem in acest moment ne permite sa semnam scrisoarea de intentie chiar si astazi daca este nevoie, dar ne-ar placea sa venim cu noi idei si sa vedem daca acestea sunt convenabile ambelor parti", s-a adresat seful statului delegatiei conduse de seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Asa cum sigur stiti, am avut o lunga sesiune de discutii ieri (n.r. - sambata) cu ministrul de Finante si ministrul Muncii si am facut progrese bune in ce priveste textul scrisorii de intentie, deci suntem intr-o pozitie buna pentru a avea aceasta discutie suplimentara", a precizat Franks la randul sau.

Dupa aproape trei ore de discutii, surse din cadrul Administratiei Prezidentiale au declarat ca nu exista nici un fel de tensiuni intre partea romana si FMI si ca luni vor fi prezentate oficial rezultatele negocierilor.

Romania Libera: FMI negociaza dur situatia creditelor

Divergentele aparute in cadrul discutiilor cu FMI legate de modificarea OUG 50 privind creditele populatiei ar putea prelungi vizita misiunii, punand in pericol chiar acordul.

La doar o zi distanta de incheierea vizitei FMI la Bucuresti, negocierile au intrat in impas, in principal din cauza conditiei de modificare a OUG 50 privind creditele populatiei, astfel ca vizita misiunii s-ar putea prelungi si nu este exclusa suspendarea acordului, potrivit unor surse apropiate discutiilor, informeaza Romania Libera.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti, a precizat in cursul saptamanii trecute ca modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei intr-o forma "satisfacatoare" va reprezenta o conditionalitate pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul stand-by. "Trebuie sa avem o ordonanta satisfacatoare, altfel nu vom putea continua. Nu este vorba numai de noi, ci si de Comisia Europeana. Da, este o conditionalitate", a raspuns Franks, intrebat daca OUG 50/2010 este o conditie pentru eliberarea urmatoarei transe.

Guvernul si partidele din coalitie au avut o pozitie inflexibila fata de modificarea consistenta a OUG 50 privind creditele populatiei prin neaplicarea prevederilor la creditele in derulare. Autoritatile considera ca este anormal ca FMI sA vina in Romania si sa sustina exclusiv pozitia bancilor. Partea romana considera ca orice divergenta privind legislatia nationala si reglementarile europene se rezolva la nivel institutional in cadrul Tratatului UE, si nu trebuie sa faca obiectul unui acord de finantare.

OUG 50/2010, subiect de disputa si in Parlament

Controversata ordonanta de urgenta privind creditele pentru consumatori este in prezent blocata in Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor, dupa ce a fost adoptata de Senat, la inceputul lunii septembrie, in forma Executivului. Dezbaterile au fost ingreunate atat de lipsa de cvorum, cat si de numarul mare de amendamente (peste 100), depuse de opozitie, dar si de reprezentantii puterii, care si-au insusit propunerile Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cea care a elaborat proiectul de ordonanta aprobat de Guvernul Boc in iunie.

Concret, ANPC a pus in discutie modificarea modului de calcul al dobanzilor. La randul lor, democrat-liberalii au avertizat ca vor sesiza Curtea Constitutionala in cazul in care plenul Camerei va aproba amendamentele formulate de banci prin intermediul deputatilor PSD.

Totusi, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu i-a adresat o scrisoare directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, prin care i-a cerut inlocuirea lui Jeffrey Franks din functia de sef al misiunii FMI in Romania, din cauza interventiei privind conditionarea celei de-a sapte transe din acord de modificarea OUG 50/2010. Delegatia FMI in Romania a fost primita aseara, pentru a doua zi consecutiv, si de presedintele Traian Basescu.

Guvernul si partidele din coalitie au avut o pozitie inflexibila fata de modificarea consistenta a OUG 50.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#acord FMI, #acord FMI Romania, #ordonanta creditelor, #ordonanta 50 credite banci , #banci