Presa de azi: Consens politic Putere - Opozitie impotriva FMI

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 08:32
2886 citiri
Presa de azi: Consens politic Putere - Opozitie impotriva FMI
Foto: Adevarul

Romania va primi urmatoarea transa a imprumutului de la FMI doar daca modifica Ordonanta 50 privind creditele populatiei astfel incat sa evite o criza a sistemului bancar. Conditiile puse de FMI nu au facut, insa, decat sa uneasca Puterea si Opozitia in Parlament.

Cum nici Guvernul si nici Consiliul Concurentei nu se pronunta in legatura cu cererea Fondului, raspunderea este aruncata integral pe umerii parlamentarilor, scrie Gandul.

Parlamentarii sunt de fapt uniti si sustin ca nu vor vota modificarile cerute de FMI pe Ordonanta creditelor. Mai mult, atat Puterea, cat si Opozitia il acuza pe Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului in Romania, ca face lobby pentru banci, ne anunta Gandul.

Evenimentul Zilei se intreaba, insa, de ce ia FMI apararea bancilor cand mai multe autoritati si organizatii neguvernamentale care protejeaza consumatorul se opun dorintelor FMI de a renunta la "retroactivitatea" Ordonantei nr. 50/2010.

Gandul: Guvernul arunca OUG 50 privind creditele populatiei in bratele Parlamentului

Guvernul si Consiliul Concurentei nu se pronunta in legatura cu cererile FMI si se rezuma sa spuna ca este nevoie de o solutie "echilibrata", avantajoasa atat pentru banci, cat si pentru clientii acestora. Decizia urmeaza sa fie luata de parlamentari.

"Ordonanta 50 nu mai este la Guvern in acest moment, ea este la Parlament in Camera decizionala la Camera Deputatilor si acolo urmeaza sa se ia decizia", a declarat premierul Emil Boc in cadrul unei emisiuni la televiziunea publica, potrivit Gandul.

Dar Guvernul nu e singurul care arata cu degetul spre Parlament. Nici Consiliul Concurentei nu are o pozitie clara si a transmis printr-un comunicat ca este nevoie de o lege care sa fie si in avantajul consumatorilor "dar, in acelasi timp, sa nu afecteze sistemul bancar".

"Atat noi, cat si reprezentantii FMI am fost de acord ca este foarte important sa fie mentinuta stabilitatea si increderea in sistemul bancar romanesc. Decizia finala este a Parlamentului, unde ordonanta se afla in dezbatere", a precizat presedintele Consiliului, Bogdan Chiritoiu.

De asemenea, Consiliul considera ca este de preferat ca, dupa ce au fost deja modificate opt milioane de contracte de credit, forma finala a OUG 50 sa nu presupuna eforturi suplimentare, nici din partea bancilor, dar nici din partea clientilor.

Adevarul: Consens politic Putere - Opozitie impotriva FMI

Daca nicio alta institutie nu se pronunta cu privire la creditele populatiei si lasa totul pe seama parlamentarilor, acestia nu au de gand sa faca pe plac Fondului Monetar International. Ba chiar il si acuza pe Jeffrey Franks ca face lobby pentru banci.

"Bancile spun in acest moment ca primele transe de la FMI au fost luate pentru ele? Cine este FMI sa dicteze in aceasta chestiune? Noi nu vom modifica nimic. Asta e, sa nu ne mai dea banii si la revedere", a declarat, enervat, liderul deputatilor din grupul minoritatilor, Varujan Pambuccian, scrie ziarul Adevarul.

El a adaugat ca ar fi o mare prostie ca oamenii sa fie din nou pusi pe drum pentru a semna noi contracte, dupa nebunia creata deja.

Nici UDMR nu va sustine amendamentele cerute de FMI, reprezentantii minoritatii maghiare sustinand ca Franks are un punct de vedere superficial cand vine vorba de neaplicarea retroactiva a Ordonantei. Nu FMI decide in aceasta chestiune. Nu le servim pe tava cetatenii bancilor sau Fondului", a declarat reprezentantul UDMR in Comisia de buget, deputatul Lakatos Petru.

Ioan Oltean, vicepresedinte PD-L, a spus si el ca ceea ce s-a intamplat miercuri in strada trebuie sa il determine pe premierul Emil Boc sa negocieze in interesul poporului si nu al FMI, adaugand ca va vota in favoarea consumatorilor.

Evenimentul Zilei: Intrebare pe bani: de ce ia FMI apararea bancilor?

Organizatia neguvernamentala Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a transmis dupa anuntul FMI ca OUG 50/2010 se aplica numai pentru viitor, dar apare impresia unei retroactivitati deoarece noua reglementare se aplica si contractelor aflate in derular.

Conform APC, nu are niciun efect asupra prestatiilor deja efectuate: nu sunt recalculate dobanzi platite anterior, nu se prevede posibilitatea returnarii comisioanelor deja incasate, aflam din Evenimentul Zilei.

Reprezentantii asociatiei se intreaba si care vor fi efectele asupra economiei ale unei populatii lasate la bunul plac al creditorilor si aduse in situatia de a nu-si mai putea plati ratele la credite. Dar mai ales care este legatura dintre ordonanta si acordul cu FMI.

"Nu intelegem care este legatura dintre aplicarea OUG 50/2010 si acordul cu FMI. In ce masura acestea pot avea un impact negativ asupra bugetului de stat, astfel incat Romania sa nu poata respecta conditiile stabilite prin acordul cu FMI?", se intreaba oficialii APC.

In acelasi timp, reprezentantii clientilor nemultumiti atrag atentia ca nici bancile nu sunt usi de biserica. "De un an si jumatate bancile se gasesc in cvasi-ilegalitate din cauza unor comisioane si taxe", a declarat avocatul Silviu Adascalitei.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#FMI ordonanta 50, #FMI credite ordonanta, #ordonanta 50 credite banci, #FMI transa ordonanta credite , #banci
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
pai nu mai au incotro ; au de ales ? toti sunt cu spatele la zid ; si la ora asta toata lumea stie ca FMI nu mai da nimic si trec "la cules" - scoate-ti banii - nu avem ! i-am cheltuit pe salarii , ca Romania nu mai are nici industrie , nici agricultura