Provocarile bancilor europene - studiu

Vineri, 03 August 2012, ora 19:45
1378 citiri
Provocarile bancilor europene - studiu
Foto: Arhiva

In 2011, problemele anterioare ale sectorului bancar s-au acutizat. In contextul unor economii imprevizibile si piete financiare foarte volatile, sistemul european bancar se confrunta cu unul dintre cele mai grele teste ale sale.

In plus, pozitia financiara a multor banci a devenit mai dificila in 2011, unele dintre ele fiind nevoite sa absoarba pierderi semnificative in urma crizei datoriilor suverane. Acum bancile trebuie sa recastige increderea pietelor si publicului, sa absoarba noi cerinte de reglementare, sa reduca din costuri, sa se concentreze pe activitatea de baza si sa creasca creditarea, asigurand in acelasi timp un echilibru intre risc si castig, potrivit unui comunicat al KPMG Romania.

In acelasi timp, ele trebuie sa continue sa-si multumeasca actionarii. Pentru multe banci, aceste cerinte deseori contradictorii prezinta o provocare. De exemplu, cadrul de reglementare al sistemului bancar, Basel III, va cere bancilor cresterea semnificativa si imbunatatirea calitatii capitalului, fiind nevoite in acelasi timp sa fie mai active in gasirea de oportunitati de creditare prudente atat pentru interesele lor, cat si pentru a promova cresterea economica.

In ciuda tuturor problemelor si incertitudinilor care inconjoara sistemul bancar european, studiul KPMG dezvaluie ca bancile mentionate au raportat in continuare profit cumulat in anul 2011.

Totusi, numai cinci dintre acestea au inregistrat crestere de profit, iar trei au avut pierderi in special datorita deprecierilor de fond comercial si active intangibile (generate de achizitii din trecut), precum si datorita costurilor aferente crizei datoriilor suverane.

Trebuie mentionat ca, impreuna, cele 15 institutii financiare au raportat creante cu impozitul amanat cumulate de 93,7 miliarde euro in bilanturile lor care ar trebui sa reflecte o perspectiva pozitiva a acestor banci in sensul ca asteapta profituri viitoare taxabile de cel putin 450 miliarde euro.

Situatia bancilor, de la debutul crizei, pana in prezent

De la inceputul crizei financiare, ratele de rentabilitate a capitalurilor s-au redus semnificativ pentru toate aceste banci. O tendinta clara urmata de cele mai de succes institutii a fost diversificarea portofoliilor, aceste banci operand de asemenea si in pietele emergente. Cea mai profitabila banca in termeni de rentabilitate a capitalurilor este diversificata geografic, aflandu-se si pe pietele din Asia, Africa si Orientul Mijlociu, cu o expunere relativ mai mica decat in pietele din SUA, UK si Europa.

Un alt subiect important pentru managementul bancilor, capitalul, a crescut cu 200 miliarde euro sau 54% pentru bancile cuprinse in studiu pe parcursul ultimilor 3 ani.

Serban Toader, Senior Partner al KPMG in Romania, subliniaza ca prioritatile pe care le intalnim la majoritatea bancilor romanesti sunt aliniate la cele europene, si anume: concentrarea pe activitatile de baza, administrarea costurilor, construirea de produse bancare simple si orientate catre client, adaptarea la noile cerinte de reglementare in timp ce asigura concomitent si nevoile actionarilor.

"Din punctul de vedere al dezvoltarii afacerilor, este foarte probabil ca performanta si cresterea bancilor sa fie afectate in mod semnificativ de criza datoriei suverane din zona euro daca efectul de contagiune se va extinde si mai mult in Romania.

O alta provocare este existenta unui numar mai mare de banci straine care isi reconsidera operatiunile bancare din Romania ca nefiind parte din operatiunile de baza ale grupului si fie decid sa se retraga de pe piata romaneasca, fie planifica sa-si reduca semnificativ bilanturile, ducand la modificari in structura actionariatului si in potentiale consolidari in sectorul bancar romanesc", a explicat Cezar Furtuna, Partener in Departamentul de Servicii Financiare al KPMG.

Asa cum Furtuna concluzioneaza, "studiul KPMG prezinta o imagine cuprinzatoare a performantei bancilor europene in 2011. Acesta ar trebui sa reprezinte o lectura interesanta nu doar pentru profesionistii din sectorul bancar, ci si pentru toti cei care au un interes in situatia economica curenta atat europeana, cat si globala".

C.P.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#provocari banci europene, #probleme banci europene, #situatie banci europene , #banci