Ziare.com

Radu Ghetea: 2014 va fi un an cu o pierdere majora in sistemul bancar

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 16:03

   

Radu Ghetea: 2014 va fi un an cu o pierdere majora in sistemul bancar
Sistemul bancar din Romania va incheia anul 2014 cu o pierdere majora, avand in vedere procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante, care ar fi trebuit sa se incheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat inca, a declarat joi presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, intr-un seminar pe teme economice.

"In opinia mea 2014 va fi un an cu o pierdere majora (in sistemul bancar - nr.). In 2013 sistemul bancar a fost pe usoara crestere, dar in cei trei ani anteriori a inregistrat pierderi. Deja, la opt luni, a fost anuntata de catre Banca Nationala a Romaniei o pierdere la nivelul sistemului, si nici macar nu incepuse foarte bine procesul de curatire a bilanturilor.

Eu am mai spus si repet: Factura crizei o plateste sistemul bancar in mare parte, pentru ca toate aceste provizioane pe care trebuie sa le facem pentru creditele neperformante inseamna tot atatia bani pe care nu i-am recuperat de la clientii care au intrat in faliment, pe care probabil nu o sa ii recuperam niciodata la valoare initiala pentru ca intre timp, clientii fie nu o sa mai poata misca deloc, fie garantiile pe care le avem nu mai au valoarea pe care au avut-o", a explicat Ghetea.

Ghetea: Dobanzile la credite sunt in scadere si vor continua sa scada

Cu privire la procesul de externalizare a creditelor neperformante, presedintele ARB sustine ca este in plina desfasurare, dar, avand in vedere complexitatea, nu a fost finalizat la timp.

"Au fost facute actiuni de curatire a bilanturilor, care s-au dorit a fi finalizate undeva in septembrie, cel putin aceasta a fost solicitarea din partea Bancii Nationale. In opinia mea nu s-au finalizat. Noi am spus ca lucrurile nu sunt chiar foarte simple, BNR a inteles si a zis ca cine nu reuseste pana la 30 septembrie vine si justifica de ce", a explicat Radu Ghetea.

Referitor la evolutia creditelor neperformante pana la finalul acestui an, presedintele ARB a declarat ca BNR si intregul sistem isi doresc sa se ajunga la un procent de credite neperformante comparabil cu cel mediu din Uniunea Europeana.

"Asta inseamna sa scadem mult sub ceea ce avem acum. S-au facut curatiri de bilanturi, dar nu in totalitate. Actiunea nu este una simpla. Sunt activitati minutioase, de luare la mana, practic, a tuturor creditelor, a tuturor situatiilor juridice ale clientilor care sunt in diverse faze ale insolventei", a mai spus Ghetea.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1213 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai tov.Ghetea!

Nu plateste sistemul bancar decit ....prostia lor din cap cind dadeau credite la oricine! Acum sa plateasca! Inca si in ziua de azi salariatii bancilor sint tinuti in mare stres sa faca...sa dreaga....sa atraga prostii sa le dea credite cu dobinzi oneroase....diverse carti de credit de care romanii nu au nevoie pentru ca sint si asa prea saraci!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor