Radu Ghetea: In 2013, creditarea va ramane ancorata in constrangeri economice

Marti, 18 Decembrie 2012, ora 20:16
1698 citiri
Radu Ghetea: In 2013, creditarea va ramane ancorata in constrangeri economice
Foto: Arhiva

Presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, presedinte CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, avertizeaza ca reglementarile europene in materie de creditare sau de consolidare a bazelor de capital, care au devenit mai restrictive, pot afecta, in mod special, statele in care sistemul bancar finanteaza preponderent economia, cum este si situatia Romaniei.

Presedintele ARB considera, de asemenea, ca activitatea de creditare va ramane ancorata in constrangeri economice, de reglementare si de cost, iar creditul neguvernamental va inregistra o crestere cu o singura cifra, in anul 2013.

"Intensificarea consultarilor asupra reglementarilor care se adopta pe segmentul financiar bancar are la baza o preocupare mai ampla a reglementatorilor europeni, in prima instanta, de a stabili norme adecvate situatiei actuale de criza.

Este foarte important ca acest lucru sa nu conduca la o suprareglementare care sa limiteze bancile in activitatea lor de creditare a economiilor nationale. Constranse de noile reglementari, grupurile financiare internationale isi vor restrange operatiunile pentru a se adapta noilor cerinte.

Cu cat reglementarile europene in materie de creditare sau de consolidare a bazelor de capital sunt mai restrictive, impactul asupra revirimentului economiilor nationale este mai vizibil, cele mai afectate fiind statele in care sistemul bancar finanteaza preponderent economia, cum este de altfel situatia Romaniei", a declarat Ghetea, in cadrul unui interviu acordat Agerpres.

Intrebat cum crede ca va evolua creditarea, in 2013, presedintele ARB opineaza ca aceasta "va ramane ancorata in constrangeri economice".

"Creditarea va ramane ancorata in constrangeri economice, de reglementare si de cost. Creditul neguvernamental consider ca va inregistra o crestere cu o singura cifra in anul 2013. Avansul creditarii este dependent de cererea de creditare, de eligibilitate a clientilor si de reglementarile care impacteaza aceasta activitate, mai ales ca este vizata limitarea expunerii debitorilor la creditarea in valuta.

Sunt asteptate constrangeri pe zona creditarii pentru IMM-uri ca urmare a aplicarii recomandarilor europene pentru restrictionarea creditarii in valuta si a aplicarii prevederilor Noului acord privind cerintele de capital - Basel III.

Avand ca scop gestionarea adecvata a riscurilor, aplicarea recomandarilor Comitetului European de Risc Sistemic prin care este urmarita descurajarea creditarii in valuta pe zona entitatilor nefinanciare care nu obtin venituri in valuta va reduce din capacitatea de creditare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Ghetea credite CEC, #credite 2013 previziuni , #banci