Radulescu (BNR): Daca nu aparea Legea darii in plata, programul "Prima Casa" disparea

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 15:37
6543 citiri
Radulescu (BNR): Daca nu aparea Legea darii in plata, programul "Prima Casa" disparea
Foto: Arhiva Ziare.com

Programul Prima Casa a ramas "in viata" pentru ca a aparut Legea darii in plata, altfel programul imobiliar social disparea anul acesta, a declarat sambata seful Directiei de stabilitate financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu.

"E foarte probabil ca programul Prima Casa sa fi disparut, din cauza ca in mod natural disparea. Conditiile de pe piata bancara erau din ce in ce mai aproape de conditiile din Prima casa, uneori chiar unele banci ajunsesera la conditii mai avantajoase decat cele din Prima casa si lucrurile mergeau catre o disparitie a nevoii de acest sprijin care, evident, este intr-un fel usor neconcurential", a explicat Radulescu, intr-o conferinta de presa la Sinaia.

Interventia statului in activitatea de creditare e "un pic neconcurentiala", afirma Radulescu.

Oficialul BNR a punctat ca programul guvernamental este in crestere.

"Deocamdata, revenirea la un volum al creditarii care sa se apropie macar de cel care fusese anterior Legii darii in plata e foarte mic, chiar daca bancile mai reduc din presiunea pe care au avut-o", spune Radulescu.

Afla cu cat a scumpit Legea darii in plata apartamentele

El subliniaza ca imprumuturile din prezent sunt acordate pe durate mai scurte si cu avansuri care nu coboara sub 20%.

La randul sau, vicepresedintele executiv al BCR pentru retail si private banking, Dana Demetrian, spune ca in Romania ar fi nevoie de peste un million de locuinte astfel incat populatia sa traiasca decent.

"Traim intr-o tara in care statutul romanilor este foarte jos", a spus reprezentantul BCR, prezent la eveniment.

Ministerul Finantelor a propus suplimentarea plafonului de garantii pentru programul Prima Casa cu 500 milioane lei in acest an, dar si trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii din strainatate in plafonul general de garantare a creditelor. Bancile vor putea acorda credite de 1 miliard de lei din suma alocata suplimentar pentru garantii, avand in vedere ca statul garanteaza doar jumatate din valoarea creditului.

Finantele au in vedere si elaborarea unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si aflata in consultare publica.

Vezi in cati ani isi poate cumpara un apartament un roman ce castiga salariul mediu

Programul Prima Casa, lansat in 2009, in plina criza economica si financiara, s-a bucurat de popularitate printre romani.

Pana in prezent, 195.905 de locuinte au fost cumparate prin intermediul programului guvernamental, prin care s-au acordat garantii de 16,7 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor.

Anul acesta, cererea pentru creditele Prima Casa a crescut puternic, pe fondul dezbaterii legii privind darea in plata. In primele sapte luni, statul a acordat prin programul Prima Casa 23.515 de garantii - adica 12% din numarul total de la lansarea programului -, in valoare de 2,16 miliarde de lei.

Dupa aplicarea legii, incepand din 13 mai, cererea a ramas sustinuta, in conditiile in care bancile au inasprit conditiile de acordare pentru creditele imobiliare standard.

Principalul avantaj al programului Prima Casa este avansul redus, de doar 5%, comparativ cu cel putin 15% la cele mai multe credite imobiliare standard.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Prima casa darea plata, #legea darii plata , #banci
Comentarii