Raport FMI: Bancile din zona euro au nevoie de restructurare

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 09:36
1606 citiri
Raport FMI: Bancile din zona euro au nevoie de restructurare

Bancile din zona euro au nevoie de o revizuire fundamentala a modelului lor de afaceri, a avertizat miercuri Fondul Monetar International (FMI), in opinia caruia la sase ani dupa criza financiara globala bancile nu sunt in masura sa sprijine relansarea economica.

In raportul sau bianual privind stabilitatea financiara globala, FMI apreciaza ca bancile din zona euro trebuie sa majoreze pretul unora din liniile lor de credite si chiar sa renunte la unele activitati pentru a putea sprijini investitiile companiilor, potrivit Financial Times.

Cu ocazia lansarii acestui raport, Jose Vinals, director pentru stabilitate financiara la FMI, a declarat ca desi lumea are nevoie de dobanzi reduse pentru a sprijini cresterea, costurile de creditare reduse risca sa provoace acumularea unor noi dezechilibre.

Un studiu realizat de FMI in randul a 300 de banci din economiile avansate, arata ca multe banci din zona euro sunt intr-o pozitie mai dificila decat rivalele lor pentru a sprijini creditarea. In zona euro, banci reprezentand aproximativ 60% din activele bancare nu au o profitabilitate sau rezerve de capital suficiente pentru a asigura o crestere a creditului de 5% pe an.

Rusia si China dau o lovitura FMI: Isi fac propria Banca Mondiala

"Aceste banci au nevoie de o restructurare fundamentala a modelului lor de afaceri, inclusiv o combinatie intre modificarea pretului actualelor linii de afaceri, realocarea capitalului in cadrul activitatilor, consolidare sau retragere", a subliniat Jose Vinals. Acesta a adaugat ca testele de stres derulate de Banca Central Europeana reprezinta o oportunitate pentru a adresa slabiciunile fundamentale care tin pe loc creditarea la periferia zonei euro.

Raportul FMI recomanda organismelor de reglementare sa se asigure ca bancile au suficiente rezerve de capital pentru a furniza credite si a relansa cresterea economica. De asemenea, FMI recomanda redublarea eforturilor pentru a limita asumarea de riscuri precum si pentru o transparenta mai mare in sectorul bancar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#FMi banci bani, #restructurare banci zona euro, #FMI restructurare banci , #banci