Ridicarea secretului bancar: Viena blocheaza, Bruxelles-ul se enerveaza

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 08:06
5114 citiri
Ridicarea secretului bancar: Viena blocheaza, Bruxelles-ul se enerveaza
Foto: La Tribune

In vreme ce Luxemburgul a promis putin mai multa transparenta bancara, Comisia Europeana se intoarce acum asupra Austriei, tara al carei ministru de Finante, Maria Fekter, a asigurat ca va lupta "ca o leoaica" pentru a proteja secretul bancar.

Dar, confruntandu-se cu fermitatea Bruxelles-ului, cancelarul austriac s-a aratat pregatit pentru negocieri cu partenerii sai europeni.

Evaziunea fiscala si secretul bancar redevin subiectul numarul 1 in Europa. Dupa publicarea datelor in cadrul "Offshore-Leaks" si promisiunea Luxemburgului de a se arata mai transparent in materie bancara, Bruxelles-ul a cerut Austriei sa-i urmeze exemplul, conform La Tribune.

"Daca Austria continua sa refuze aceasta miscare inexorabila spre o mai mare transparenta, ea se va afla intr-o pozitie izolata si nesustenabila", a declarat intr-un comunicat Algirdas Semeta, comisarul european pe politica fiscala.

"Este imposibil ca un stat membru sa blocheze alte 26", a adaugat purtatorul sau de cuvant, Emer Traynor, potrivit observatiilor relevate, luni, de AFP. In noiembrie 2012, acelasi comisar european dojenise deja Austria din aceleasi motive.

Ministrul austriac de Finante "va lupta ca un leu", dar...

Bruxelles-ul s-a confruntat pentru prima data cu fermitatea Vienei pe acest subiect. Ministrul de Finante austriac, Maria Fekter, a tinut sa asigure, intr-un interviu publicat luni, ca "va lupta ca o leoaica pentru a pastra secretul bancar".

"Combat evaziunea fiscala, dar, de asemenea, sunt garantul depozitelor investitorilor onesti. Nimic nu justifica sa dezvalui conturile celor care n-au facut nimic rau", a declarat Fekter.

Seful Guvernului austriac indulceste tonul

Cu toate acestea, cancelarul social-democrat, Werner Faymann, precizeaza in interviuri pentru presa austriaca de marti ca este gata sa discute cu partenerii sai europeni. "Suntem pregatiti sa negociem un schimb mai bun de date bancare", a mentionat oficialul pentru "Kurier", de exemplu.

Evaziunea fiscala in "meniul" Eurofin?

Aceasta intrebare ar putea fi ridicata spre sfarsitul saptamanii, cand va avea loc reuniunea ministrilor de Finante din cadrul UE, la Dublin. Deja ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, si-a exprimat dorinta de a vedea problema evaziunii fiscale pe ordinea de zi a intalnirii mentionate.

La randul sau, Franta, prin vocea ministrului Economiei, Pierre Moscovici, a solicitat punerea in aplicare a unei reglementari europene privind bancile, luand ca model legea americana "Fatca", ce impune transparenta institutiilor ce doresc sa exerseze pe teritoriul sau.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#secret bancar Austria, #transparenta banci UE, #masuri transparenta banci UE , #banci
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Atentie...Ridicarea secretului bancar
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Austria si Luxemburg au o industrie bancara dezvoltata asa ca nego-