Romania si alte sase state, reclamate la Curtea de Justitie a UE, din cauza sistemului bancar

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 17:05
3026 citiri
Romania si alte sase state, reclamate la Curtea de Justitie a UE, din cauza sistemului bancar
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a sesizat Curtea de Justitie a UE cu privire la netranspunerea legislatiei referitoare la redresarea si rezolutia bancara (BRRD) de catre Romania, Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia si Olanda, ceea ce implica impunerea unei penalitati zilnice pana la transpunerea integrala.

Directiva este un element central al cadrului de reglementare instituit pentru a crea un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, este un document important pentru Uniunea bancara a UE.

Noile norme introduse prin BRRD "ofera autoritatilor nationale instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si a gestiona dificultatile majore sau falimentul bancilor si ale marilor firme de investitii din toate statele membre ale UE".

Obiectivul este acela de a se garanta faptul ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca, in vederea mentinerii stabilitatii financiare, pentru bancile aflate in dificultate, arata Comisia Europeana.

FMI face avertisment dupa avertisment: Bancile au intrat in vizorul creditorului international

In acest sens, normele prevad, printre altele, ca actionarii si creditorii bancilor sa suporte partea lor de costuri, prin intermediul unui mecanism de "recapitalizare interna".

Comisia Europeana considera extrem de important ca aceste norme sa fie in vigoare in toate statele membre. Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014.

La 28 mai 2015, Comisia a trimis un aviz motivat unui numar de 11 state membre ale UE, solicitandu-le sa transpuna BRRD. Intrucat in sase state membre ale UE noile norme nu au fost transpuse integral, printre care si Romania, Curtea a fost sesizata cu privire la nerespectarea acestei obligatii de catre statele in cauza.

"Sesizarea implica cel putin impunerea unei penalitati zilnice cu titlu cominatoriu (care contine avertizarea cu o sanctiune - n.red.) pana cand se realizeaza transpunerea integrala. Cuantumul acestor sanctiuni este calculat in asa fel incat sa se ia in considerare capacitatea de plata, durata si gradul de gravitate a incalcarii normelor de catre statul membru in cauza", potrivit comunicatului.

Comisia poate decide sa retraga aceasta cauza in conditiile in care un stat membru pune in aplicare normele UE respective.

C.P.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Romania banci Curte Justitie UE, #Romania Curte Justitie UE , #banci
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Romania reclamata impreuna cu Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia