Romanii cu averi secrete, verificati de Fisc - surse

Luni, 25 Mai 2015, ora 10:30
7120 citiri
Romanii cu averi secrete, verificati de Fisc - surse
Foto: Google Plus/HSBC

Romanii cu averi secrete au intrat in atentia Fiscului, astfel ca 50 de persoane cu conturi la HSBC Elvetia vor fi controlate de inspectori.

Verificarile vor avea loc dupa ce ANAF a primit date de la institutia similara din Franta, arata surse guvernamentele citate de Digi24.

Scandal HSBC Elvetia: Banca a ajutat clienti, inclusiv din Romania, sa se sustraga de la plata taxelor

Inspectorii Fiscului vor verifica daca exista diferente intre sumele gasite in conturile din Elvetia si declaratiile depuse la autoritatile din Romania, iar veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 16%.

Potrivit surselor Digi 24, de verificarea celor 50 de persoane se va ocupa o structura speciala, desemnata de seful ANAF, din care vor face parte cinci inspectori.

Scandal international

Banca HSBC Elvetia se afla in centrul unui scandal international, fiind acuzata ca a obtinut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti.

Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) in februarie 2015, banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008. Statul elvetian l-a pus sub acuzare pentru spionaj industrial si incalcarea legislatiei privind secretul bancar.

Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

Ce spunea Fiscul la inceputul anului

In februarie 2015, Eugen Serban, seful Directiei Verificari Fiscale din cadrul ANAF, a transmis ca nu are inca informatii oficiale despre conturile bancare din strainatate ale romanilor bogati, insa institutia este interesata de obtinerea acestora.

"In cazul referitor la conturi bancare din strainatate, Agentia Fiscala nu se afla in posesia unei astfel de informatii pe cale oficiala, insa daca sunt astfel de informatii disponibile vom purcede pe cale oficiala sa intram in posesia lor. Totusi, ar putea sa ne intereseze daca o persoana are o suma mare in conturi, pentru ca aceasta suma nu a fost facuta cu siguranta deodata, daca persoana are profilul de a se incadra in istoria noastra de risc sau de programe strategice", a afirmat Serban la acea vreme.

Ce spune Fiscul despre conturile romanilor din bancile elvetiene

El a aratat ca, in masura in care aceste informatii sunt disponibile la nivelul altor agentii fiscale, autoritatile romane vor face demersuri sa obtina astfel de date.

"Din punctul nostru de vedere, al directiei ne intereseaza si am vrea sa cunoastem astfel de informatii, mai departe sunt demersuri oficiale care nu depind neaparat de directia noastra. La nivel de ANAF, de Guvern sunt probabil cai oficiale de obtinere sau de solicitare a acestor informatii", a spus atunci Serban.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Fisc verifica romani averi secrete, #Fisc verifica conturi HSBC , #banci
Comentarii