Schimbare importanta in Marea Britanie, dupa trei secole: Ce se intampla cu banii

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 16:37
5880 citiri
Schimbare importanta in Marea Britanie, dupa trei secole: Ce se intampla cu banii
Foto: BBC

Marea Britanie va introduce din 2016 bancnotele de plastic, dupa 320 de ani in care britanicii au utilizat bani de hartie, a anuntat Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei.

La scurt timp dupa preluarea conducerii bancii centrale, Carney a lansat o consultare publica in cadrul careia 87% dintre cei 13 mii de respondenti s-au pronuntat in favoarea deciziei, potrivit Guardian.

Banca a lansat un studiu privind introducerea bancnotelor din polimer in urma cu trei ani.

Trecerea se va face in doua etape: din 2016 vor fi inlocuite bancnotele de 5 lire, care au imprimata imaginea lui Winston Churchill, iar din 2016 si cele de zece lire, cu imaginea lui Jane Asuten.

"Bancnotele noastre din polimer vor combina ce este mai bun din progres si traditie. Vor fi mai greu de falsificat si mai rezistente, in timp ce vor celebra istoria si traditia care sunt importante atat pentru banca, cat si pentru natiune ca intreag", a spus Carney.

El a introdus bancnotele din plastic si in Canada, unde a condus banca centrala inainte de a prelua postul de guvernator al Bancii Angliei in luna iulie a acestui an.

Timp de trei luni, Banca Angliei a promovat bancnotele de 5 si 10 lire din polimer in centre comerciale, spunandu-le cumparatorilor ca sunt sigure, cu costuri de productie mai mici si mai prietenoase cu mediu incurajator decat cele din hartie.

Banca va contracta compania Innovia pentru productia noilor bancnotelor, ceea ce va reprezenta o lovitura pentru compania De La Rue, singurul furnizor de bancnote pentru Banca Angliei din ultimul deceniu, conform Financial Times.

Banca Angliei a inceput emiterea bancnotelor de hartie in 1964.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Marea Britanie schimbare bani, #bani plastic Marea Britanie, #Banca Angliei bancnote , #banci