Schimbari la varf, mii de concedieri si scandaluri - bancile din Romania in 2012

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 08:58
4587 citiri
Schimbari la varf, mii de concedieri si scandaluri - bancile din Romania in 2012

Dupa doi ani consecutivi de pierderi, bancile din Romania s-au angajat in 2012 intr-un amplu proces de restructurare, incepand cu schimbarea managementului de la conducerea celor mai importanti jucatori, inchiderea a sute de unitati si concedierea a mii de angajati pana la modificarea politicii de creditare.

Tomas Spurny, cu experienta pe piata din Europa Centrala si de Est, l-a inlocuit pe Dominic Bruynseels in functia de presedinte executiv al BCR, presedintele BRD, Guy Poupet, a fost schimbat cu directorul regional al sucursalei Societe Generale din Camerun, Alexandre Maymat, Robert Rekkers a parasit conducerea Bancii Transilvania dupa noua ani de activitate, iar Henk Paardekooper a venit din Londra pentru a-l inlocui pe Johan Gabriels dupa trei ani la carma RBS Romania.

Daca, in 2011, bancile au inchis 130 de unitati si au concediat 980 de angajati, doar in primele sase luni ale anului 2012, reteaua teritoriala s-a restrans cu 352 de unitati, iar numarul de salariati din sistemul bancar a scazut cu 3.700.

Pe fondul restrictiilor impuse de Banca Nationala pentru creditele in valuta, majoritatea bancilor locale s-au reorientat in acest an catre imprumuturile in moneda nationala.

Nu in ultimul rand, institutiile de credit au continuat in 2012 razboiul in instanta cu clientii pe comisioanele reclamate ca fiind abuzive, acestia din urma obtinand in primavara primele victorii colective.

Tardive sau insuficiente, masurile nu au imbunatatit starea generala a sectorului bancar.

Astfel, in primele sase luni ale anului trecut, la nivelul acestuia s-au inregistrat pierderi de 192 de milioane de lei si, potrivit tuturor estimarilor, acesta va incheia si 2012 fara profit. In 2011, pierderile cumulate ale bancilor s-au ridicat la aproximativ 430 de milioane de lei.

In topul celor mai mari pierderi la noua luni se claseaza BCR, cu o cota de 20% din piata dupa active, care a inregistrat pierderi de 762 milioane de lei dupa ce a constituit provizioane de 2,63 miliarde de lei, urmata de Volksbank, banca ce resimte puternic consecintele politicii de creditare din anii de precedenti (- 542 de milioane de lei) si Banca Romaneasca (- 223 de milioane de lei).

In aceeasi perioada, au raportat profit mai multe banci, printre care Banca Transilvania, cu un castig net de 265,43 de milioane de lei, UniCredit (146,8 milioane lei), BRD, a doua banca importanta din sistem (10,38 de milioane lei), Raiffeisen Bank (72 de milioane de euro).

Pe de alta parte, indicatorul de solvabilitate se mentine la un nivel confortabil, de 14,67% in septembrie, ca urmare a injectiilor de capital din partea bancilor-mama ale sucursalelor din Romania, inclusiv in cazul bancilor grecesti, in jurul carora au planat incertitudini mari in prima parte a anului.

Rezultatele financiare negative sunt legate direct de nivelul ridicat al creditelor neperformante, ajuns la 17,34% in septembrie, potrivit datelor BNR.

Justificata prin efectele crizei din ultimii ani, problema imprumuturilor neperformante a aparut intr-o lumina noua pe final de an, dupa ce au fost identificate fraude de zeci de milioane de euro constand in acordarea ilegala de credite, care, evident, nu au mai fost niciodata recuperate.

Amploarea scandalurilor, care a implicat bancheri pana la rangul de director, importanti oameni de afaceri, notari, evaluatori, oficiali ministeriali si reprezentanti ai unor institutii de stat cheie, pecetluieste imaginea sistemului bancar pe sfarsit de an si amplifica provocarile pe care le are de depasit in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#banci Romania 2012 pierderi, #rezultate banci 2012 , #banci