Secretul bancar din Elvetia a fost restrans: Romania nu schimba informatii pentru ca nu respecta regulile de confidentialitate

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 17:40
6618 citiri
Secretul bancar din Elvetia a fost restrans: Romania nu schimba informatii pentru ca nu respecta regulile de confidentialitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Epoca secretului bancar din Elvetia, cel mai mare centru din lume care administreaza averi offshore, a luat sfarsit in mod oficial, dar Romania si Cipru nu beneficiaza pentru ca nu respecta reglementarile internationale privind confidentialitatea datelor.

Administratia Fiscala Federala din Elvetia a anuntat vineri ca la sfarsitul lunii septembrie a efectuat primul schimb de date referitoare la conturile clientilor, potrivit noilor standarde care au rolul sa combata evaziunea fiscala.

Secretul bancar mai este mentinut in unele privinte - autoritatile elvetiene nu pot afla in mod automat ce au cetatenii in conturile bancare din tarile lor, de exemplu - dar vremurile in care profesionistii europeni bine platiti puteau sa pastreze bani peste granita, departe de fiscul tarii de origine, au luat sfarsit.

In urma presiunilor internationale, secretul bancar din Elvetia a fost restrans pe parcursul anilor, ceea ce inseamna ca persoanele bogate din toata lumea nu mai pot folosi statul elvetian pentru ascunderea averilor. Schimbarile au pus Elvetia in concurenta puternica cu centre financiare aflate in dezvoltare puternica, cum sunt Hong Kong si Singapore.

Schimbul initial de informatii urma sa aiba loc cu statele Uniunii Europene plus alte noua jurisdictii: Australia, Canada, Guernsey, Islanda, Insula Man, Japonia, Jersey, Norvegia si Coreea de Sud.

"Cipru si Romania sunt excluse in prezent pentru ca nu respecta cerintele internationale referitoare la securitatea si confidentialitatea datelor", a precizat Administratia Fiscala Federala din Elvetia.

Transmiterea datelor catre Australia si Franta a fost amanata "pentru ca aceste state nu au putut furniza inca date Elvetiei, din motive tehnice", a precizat institutia, adaugand ca nu a primit inca date din Croatia, Estonia si Polonia.

Aproximativ 7.000 de banci, trusturi, companii de asiguratori si alte institutii financiare inregistrate la FTA colecteaza date referitoare la milioane de conturi si le trimite agentiei fiscale elvetiene.

FTA trimite la randul ei informatii referitoare la aproximativ 2 milioane de conturi statelor partenere.

Informatiile includ numele detinatorului, adresa, tara de rezidenta si numarul de identificare fiscala, precum si institutia raportoare, balanta contului si veniturile din capital. Acestea permit autoritatilor sa verifice daca acesti contribuabili au declarat corect condurile financiare din strainatate.

Schimbul anual de date va fi extins anul viitor la circa 80 de state partenere, cu conditia ca acestea respecte conditiile privind securitatea si confidentialitatea datelor.

Forumul Global pentru Transparenta si Schimb de Informatii in Scop Fiscal al OCDE verifica implementarea acordului de catre statele partenere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#secret bancar Elvetia offshore Romania , #banci