Secretul bancar elvetian, in pericol?

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 18:17
4136 citiri
Secretul bancar elvetian, in pericol?

Statele Unite au cerut Elvetiei sa prezinte saptamana viitoare date detaliate privind americanii care folosesc conturi in bancile elvetiene pentru a evita plata taxelor, riscand altfel actiuni in justitie impotriva a zece institutii de credit elvetiene, inclusiv Credit Suisse.

Doleanta americanilor, daca va fi aprobata, ar pune capat unei traditii elvetiene, cea de pastrare a secretului bancar.

De altfel, un sondaj de opinie realizat anul trecut arata ca aproape doua treimi (62%) dintre elvetieni se opun abolirii secretului bancar, in ciuda criticilor si presiunilor din strainatate.

Intr-o scrisoare transmisa de procurorul general adjunct al SUA, James Cole, catre autoritatile elevtiene, Statele Unite cer "pana marti" informatii detaliate privind evaziunea fiscala in conturi la Credit Suisse si vrea de asemenea date similare pentru alte noua banci.

SUA face presiuni pentru a obtine mii de dosare ale clientilor americani din bancile elvetiene, asa cum a reusit anul trecut, cand Elvetia a permis grupului UBS sa ocoleasca secretul bancar pentru a prezenta autoritatilor de la Washington 4.450 de conturi, evitand astfel actiuni in justitie.

Elvetia a incheiat in luna august acorduri cu Germania si Marea Britanie prin care va taxa banii depusi in bancile locale de clienti din cele doua tari. O propunere similara a fost respinsa de Washington.

Practic, autoritatile americane cer ca toate conturile cetatenilor sau companiilor americane sa poata fi consultate, la cerere, in cazul in care exista supiciuni de frauda sau acte ilegale.

Cedeaza elvetienii?

Potrivit AFP, Elvetia a luat in calcul sa indeplineasca macar o parte dintre cererile Washintonului.

Un secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Michael Ambuehl, a transmis deja americanilor numarul conturilor si suma totala detinuta de cetatenii americani in bancile elvetiene.

Este vorba despre "zeci de mii de conturi", care au intre 20 si 30 de miliarde de dolari, a scris presa elvetiana, saptamana trecuta.

Informatia nu a fost insa confirmata oficial, iar singura reactie a venit din partea sefei diplomatiei elvetiene, Micheline Calmy-Rey, care a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa, ca Elvetia nu a cedat cererilor din SUA.

"Niciun fel de date referitoare la clientii unor banci nu au fost transferate in Statele Unite. Elvetia nu va oferi detalii legate de negocierile care au loc", a afirmat Calmy-Rey.

Putina istorie

Nu e niciun secret faptul ca Elvetia si-a contruit o industrie bancara de miliarde de dolari pe seama secretului bancar pastrat cu strictete in aceasta tara.

In 1934 a fost adoptat Actul Bancar Elvetian, document care permitea celor care aveau bani de ascuns sa le gaseasca un loc linistit in bancile elvetiene. Miliarde de dolari transferate din toate colturile lumii au fost depuse in Elvetia, micuta confederatie elvetiana prosperand an de an in ciuda scandalurilor care au pus pe jar periodic linistea titularilor de conturi, in multe cazuri, politicieni sau oameni de afaceri controversati ai vremii, de la Hitler la dictatorii comunisti est-europeni.

Insa vremea cand Hitler, Al Capone si alte nume mai mult sau mai putin vestite isi ascundeau banii de fisc (sau de furia alegatorilor) in Elvetia a trecut. Numeroase scandaluri au determinat OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) sa forteze tarile considerate paradisuri fiscale sa semneze asa numita Model Tax Convention of Income and Capital.

Elvetia s-a conformat si a interzis depozitarea in bancile elvetiene a sumelor de bani venite din strainatate si nedeclarate la fisc in tarile de origine. Drept urmare, presa a scris despre mai multi bogati ai lumii care au decis sa-si deschida conturi in Singapore. Cu toate acestea, conturile deschise deja in bancile elvetiene, sunt inca protejate de actul adoptat in 1934.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#secret bancar Elvetia, #SUA secret bancar elvetia , #banci