Seful ANPC: Exista cel putin 3 banci care incearca sa ascunda lucruri in contractele de credite

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 18:07
3294 citiri
Seful ANPC: Exista cel putin 3 banci care incearca sa ascunda lucruri in contractele de credite

Exista cel putin trei banci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in cadrul unei conferinte pe teme de concurenta.

Acesta a refuzat insa sa nominalizeze bancile.

"Exista cel putin trei banci care in continuare incearca sa ascunda lucruri in contracte. N-o sa va spun ce banci si cate procese sunt, pentru ca vrem sa le castigam pe toate. Cu cat mai multi bancheri corecti, cu atat mai bine pentru tara. Vrem cat mai putini aventurieri", a spus Nica.

El a adaugat ca, de la 1 octombrie, a fost infiintata o structura specializata in cadrul ANPC pentru a se ocupa de clauzele abuzive.

"Oamenii reclamau si pana acum clauzele abuzive, diferenta este de abordare in justitie. Noi vom introduce in toate procesele motivari in temeiul noii legi", a mai spus Nica.

La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a aratat faptul ca, dupa aplicarea Ordonantei 50 privind contractele de credit pentru consumatori, nu este normal sa existe astfel de clauze nici in contractele vechi, nici in cele care vor fi incheiate de acum inainte.

Pe de alta parte, Bogdan Nica a mai spus ca acele clauze care pana acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. "Nu se va intampla ca maine sau poimaine sa fie gasita abuziva o clauza care inainte era legala", a spus el.

Nica a adaugat ca principiul potrivit caruia un verdict in cazul unei clauze se va aplica si la celelalte contracte este unul corect, european.

"Trebuie sa fie un semnal pentru profesionisti sa nu faca profituri din clauze abuzive", a subliniat el.

Potrivit acestuia, pana la constituirea unei instante comerciale care sa se ocupe de aceste cazuri, atacarea unei clauze se poate face la tribunal, iar a doua instanta si ultima va fi Curtea de Apel. Instantele vor fi cele din orasul unde are sediul social institutia data in judecata.

Dispozitiile privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, au intrat in vigoare de la 1 octombrie 2013.

Aceste dispozitii se refera la posibilitatea reprezentantilor imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau a asociatiilor pentru protectia consumatorilor (constituite in anumite conditii prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor) de a chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune ce contin clauze abuzive, pentru ca instanta sa dispuna incetarea folosirii acestora, precum si modificarea contractelor aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.

Aplicarea acestor prevederi nu afecteaza dreptul consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de exceptie, in conditiile legii, in contextul unor actiuni individuale la care avea dreptul si potrivit reglementarii in vigoare la acest moment.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#banci clauze abuzive, #comisioane banci, #ANPC banci, #lege comisioane abuzive banci , #banci