Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Seful Asociatiei Bancilor: O greseala a unei instante poate pune in pericol toate bancile

Vineri, 31 Mai 2013, ora 16:57
1220 citiri
Seful Asociatiei Bancilor: O greseala a unei instante poate pune in pericol toate bancile
Foto: Arhiva

O decizie a unei instante poate crea un risc sistemic, iar cei care vor decide intrarea in vigoare a Legii 193 privind clauzele abuzive din contractele bancilor trebuie sa tina cont de studiul de impact realizat de BNR, a declarat Radu Ghetea, presedinte Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"De la o simpla decizie a unei instante se poate crea un risc sistemic si de aceea in acest moment se face acel studiu de impact de catre Banca Nationala si care speram ca intr-o perioada relativ scurta va fi pus la dispozitia acelora care trebuie sa decida in legatura cu intrarea sau nu in vigoare in forma actuala a Legii 193", a spus Ghetea in cadrul unei conferinte despre provocarile cu care se confrunta sistemul bancar.

Ghetea a adaugat ca Asociatia Romana a Bancilor nu doreste in niciun caz sa mentina clauze abuzive si nici nu incurajeaza acest lucru. Din contra, toti bancherii doresc sa aiba contracte cat se poate de clare, pe intelesul tuturor si in niciun caz sa nu creeze un disconfort la nivelul clientilor atunci cand semneaza contractele si nici atunci cand le ramburseaza.

"Daca au mai scapat unele clauze suntem de acord ca ele trebuie sa fie eliminate. Ceea ce ne ingrijoreaza pe noi si de aceea avem aceasta pozitie si anume ca dorim ca decizia privind declararea unei clauze abuzive sa se ia la cel mai inalt nivel si nu la nivelul unei instante inferioare, daca nu ma insel, la ora actuala pana la Curtea de Apel, pentru ca o greseala a unei instante poate genera un risc deosebit de mare pentru banca in cauza si chiar pentru sistem", a afirmat Ghetea.

Ce prevede Legea 193

Legea privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori prevede ca daca o instanta stabileste ca o clauza este abuziva, banca trebuie sa modifcie automat toate contractele de credit care includ clauza respectiva si sa ii despagubeasca pe toti clientii care au contracte asemanatoare.

Oficialul ARB a facut referire si la situatia in care deciziile instantelor difera mult intre ele.

"Poate sa spuneti de unde atata frica pe noi ca vezi doamne o instanta ar putea gresi? Avem destul de multe situatii in care la prima instanta se greseste sau se da un verdict, la o a doua instanta se da un alt verdict si tocmai la Inalta Curte se gaseste o solutie, alta decat era in celelalte doua", a mai spus Ghetea

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Ghetea lege clauze abuzive, #Ghetea decizii instante banci , #banci