Seful BRD: BNR incearca sa stimuleze economia, dar concurenta urca dobanzile

Marti, 14 Februarie 2012, ora 17:29
1679 citiri
Seful BRD: BNR incearca sa stimuleze economia, dar concurenta urca dobanzile
Foto: orasul-brasov.ro

BNR isi face datoria si reduce dobanzile pentru a sustine economia, dar concurenta bancara puternica si reorientarea catre resursele interne pun presiune in sensul majorarii dobanzilor la credite, afirma presedintele BRD, Guy Poupet.

"Tendinta BNR este de a scadea dobanda pentru a participa la reluarea cresterii economice (...) Piata romaneasca este una foarte competitiva, care trebuie sa integreze Basel III si noile reglementari ale BNR privind creditele de consum. Este un domeniu competitiv in care finantarea este limitata, deci ratele de dobanda au tendinta sa creasca. Bancile incearca sa-si pastreze marja de dobanda (...) Deocamdata ne asteptam la o crestere a dobanzilor, atat la depozite cat si la credite", a declarat Pupet, citat de Mediafax.

BRD - Societe Generale are peste 60% din depozite atrase in moneda locala, in timp ce pe partea de creditare raportul se inverseaza, in jur de 55% din finantari fiind acordate in valuta si numai 45% in lei.

Directorul general adjunct al BRD, Claudiu Cercel, a punctat ca desi marja de dobanda incepe sa creasca si la euro, clientul inca nu percepe acesta miscare.

Potrivit lui Cercel, banca a castigat din operatiuni de piata, de natura celor comerciale sau de trading, cu 5% mai mult decat in 2010, dar din cauza cresterii costului resurselor in moneda locala si swap-urile prin care BRD a atras valuta au fost mai scumpe, ceea ce a afectat rezultatul pe trezorerie.

Expunerea totala a grupului francez pe piata locala depaseste 3 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#BRD Groupe Societe Generale, #crestere dobanzi banci , #banci