Spania incearca sa-si curete sistemul bancar

Luni, 14 Mai 2012, ora 07:14
2092 citiri
Spania incearca sa-si curete sistemul bancar
Foto: Reuters

Spania va forta bancile sa isi creasca provizionale pentru creditele imobiliare cu 30 de miliarde de euro si va angaja doi auditori pentru a evalua activele creditorilor, aceasta fiind a patra incercare a guvernului de a stabiliza sistemul bancar.

De asemenea, guvernul va cere bancilor spaniole sa scoata din bilanturile contabile activele imobiliare, astfel incat acestea sa poata fi vandute, relateaza Bloomberg.

Programul are drept scop redara "credibilitatii si increderii" in sistemul financiar, precum si reinceperea creditarii, pentru a permite proprietatilor imobiliare sa fie vandute la preturi rezonabile, potrivit vicepremierului Soraya Saenz de Santamaria.

Guvernul spaniol a mai avut tentative de a "curata" sistemul bancar, in 2010, 2011 si februarie 2012.

De altfel, Spania a anuntat, recent, preluarea celei de-a patra banci din tara, Bankia, care detine cea mai mare parte din creditele imobiliare.

Sistemul bancar este impovarat de credite toxice de 184 de miliarde de euro, provenite din segmentul imobiliar.

Totusi, analistii nu sunt foarte optimisti cu privire la succesul programului. "Toate incercarile anterioare au fost anuntate cu surle si trambite, dar nu au fost credibile, in cele din urma. De data acesta, trebuie sa reuseasca", a spus Javier Diaz-Gimenez, profesor de economie la Facultatea de afaceri IESE din Madrid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#redresare sistem bancar Spania, #provizioane banci Spania , #banci
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Adica, o revolutie antibancarista? Poate-i tine...