Spaniolii fug de bancile locale. Banii, trimisi in strainatate

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 07:25
2034 citiri
Spaniolii fug de bancile locale. Banii, trimisi in strainatate
Foto: Reuters

Spaniolii alarmati de probleme sistemului bancar au inceput sa-si tranfere banii in afara tarii, la o viteza record.

Spania este urmatoarea tara care s-ar putea prabusi din cauza crizei datoriilor, avand cheltuieli bugetare prea mari si un sistem bancar subred, relateaza Reuters.

Potrivit Bancii Nationale a Spaniei, 66,2 miliarde de euro au fost transferati in strainatate, in luna aprilie, aceasta fiind cea mai mare suma din 1990 pana in prezent. Spre deosebire, in aceeasi luna de anul trecut au existat intrari de bani in valoare de 5,4 miliarde de euro.

Retragerile de bani preced nationalizarea celei de-a patra banci din Spania, Bankia, din luna mai, dupa ce a devenit clar ca institutia nu poate gestiona pierderile suferite din cauza creditelor neperformante in domeniul imobiliar.

Guvernul spaniol trebuie sa prezinte programul de restructurare al bancii Comisiei Europene, potrivit unui purtator de cuvant al institutiei. "Ceea ce dorim, in primul rand, este ca guvernul spaniol sa ne spuna planurile de restructurare pentru Bankia si optiunile pe care le are in vedere. Ulterior, vom studia planurile si vom vedea daca sunt conforme cerintelor pentru ajutor de stat", a precizat Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al CE.

De asemenea, oficialii guvernului spaniol au anuntat ca vor finanta sistemul bancar cu 23,5 miliarde de euro.

Altafaj a adaugat ca Spania are trebui sa deruleze programul de refinantare a bancilor prin mecanisme de piata sau fonduri guvernamentale, nu prin prin ajutor primit din partea fondului de salvare european, deoarece acest lucru ar avea conotatii negative.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#retragere bani banci spaniole, #tranfer bani Spania strainatate , #banci