Tensiuni la alegerea noului sef al Bancii Mondiale - suprematia SUA, contestata

Sambata, 24 Martie 2012, ora 10:20
2414 citiri
Tensiuni la alegerea noului sef al Bancii Mondiale - suprematia SUA, contestata
Foto: Arhiva

Natiunile in curs de dezvoltare contesta rolul istoric al Statelor Unite ale Americii in desemnarea presedintelui Bancii Mondiale, analizand oficiali africani si sud-americani care sa concureze cu candidatul desemnat de presedintele american Barack Obama.

La mai mult de o luna de cand Robert Zoellick a anuntat ca isi va incheia mandatul la sfarsitul lunii iunie, administratia americana a anuntat alegerea pentru postul de presedinte al Bancii Mondiale: Jim Yong Kim, presedintele Colegiului Dartmouth din New Hampshire.

Kim, nascut in Coreea, este doctor de profesie si o figura proeminenta in cercurile privind sanatatea si dezvoltarea al nivel global.

Obama a manifestat un puternic interes personal in ocuparea postului vacant, analizand numerosi candidati, inclusiv figuri foarte cunoscute din administratie.

Selectia propriu-zisa va fi facuta luna viitoare de catre Consiliul Executiv al Bancii Mondial, format din 25 de membri. Votul SUA, ca cea mai mare economie a lumii, are cea mai insemnata pondere.

Natiunile in curs de dezvoltare vor incerca, insa, sa faca procesul cel putin competitiv, potrivit brazilianului Rogerio Studart, membru in Consiliul Executiv.

Astfel, Studart colaboreaza cu cele noua tari pe care le reprezinta, printre care se numara si Columbia, cu privire la nominalizarea lui Jose Antonio Ocampo, profesor la Universitatea din Columbia, anterior ministru columbian al Finantelor si guvernator al bancii centrale.

De asemenea, directorul executiv sud-african Renosi Mokate, care reprezinta Nigeria in Consiliul Executiv al Bancii Mondiale, l-ar putea nominaliza pe ministrul nigerian al Finantelor, Ngozi Okonjo-Iweala, potrivit unor surse din cadrul bancii. Acesta este un fost executiv bancar de top care se bucura si de sprijinul unor experti din domeniul dezvoltarii de la Washington.

Potrivit lui Studart, exista un puternic consens intre tarile in curs de dezvoltare cu privire la faptul ca numirea succesorului lui Zoellick ar trebui sa includa o discutie extinsa cu privire la viitorul bancii.

"Ce vrei pentru Banca Mondiala? Ce fel de cultura vrei sa aduci in cadrul institutiei? Ce fel de schimbari vrei sa aduci organizatiei? Oamenii sunt fixati pe nume si pe nationalitati. Noi suntem fixati pe transformarea acestui lucru (numirea unui nou presedinte - n.red.) intr-o oportunitate pentru a face din Banca Mondiala o institutie pentru secolul XXI", a spus Studart, citat de The Washington Post.

Potrivit traditiei, SUA numesc presedintele Bancii Mondiale, inca de la fondarea Bancii Mondiale, in 1944. Aceeasi traditie rezerva Europei rolul de a numi seful Fondului Monetar International.

Traditia este insa asiduu criticata de tarile in curs de dezvoltare ale caror contributii la economia globala au crescut.

Teoretic, SUA si Europa sunt de acord cu faptul ca selectarea sefilor Bancii Mondiale si FMI ar trebui sa implice un proces deschis, pe baza de merit. Totusi, cand postul de director general al FMI a devenit vacant anul trecut, natiunile europene s-au grabit sa-l numeasca in functie pe ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, iar SUA au sprijinit-o in cele din urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#presedinte Banca Mondiala, #nominalizare candidati Banca Mondiala, #tari emergente Banca Mondiala, #candidat SUA Banca Mondiala , #banci