Topul celor mai valoroase branduri bancare. Romania, reprezentata de o singura banca

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 12:43
8032 citiri
Topul celor mai valoroase branduri bancare. Romania, reprezentata de o singura banca
Foto: Wikimedia Commons

Institutia americana Wells Fargo este cel mai valoros brand bancar din lume, fiind evaluat la 26,04 miliarde de dolari, potrivit unui top realizat de compania britanica de consultanta Brand Finance.

Romania este inclusa in top cu BRD, plasata pe pozitia 490 dintr-un total de 500 de institutii, cu o valoare a brandului de 150 milioane dolari, in scadere cu 50 de milioane de dolari fata de anul precedent, cand a ocupat locul 362. Grupul francez Societe Generale, prezent de asemenea in top, detine un pachet de 60% din actiunile BRD.

In 2012, pe langa BRD, tara noastra a mai fost reprezentata in clasamentul realizat de Brand Finance de Banca Transilvania, al carei brand a fost evaluat la 132 de milioane de dolari, asigurandu-i bancii cu capital privat majoritar romanesc locul 482.

Alaturi de Romania, singurele tari din Europa Centrala si de Est prezente in top sunt Ungaria, cu OTP Bank, prezenta si in Romania, si Polonia, cu sase institutii de credit.

Dintre institutiile clasate printre primele 100 de pozitii, sase desfasoara activitati in Romania, si anume Societe Generale, ING, RBS, Unicredit, Erste Group (BCR) si Raiffeisen Bank.

Prezenta institutiilor financiare americane este predominanta in topul primelor zece branduri, in timp ce Marea Britanie, Franta si Spania sunt reprezentate de cate o singura banca. China si-a consolidat in acest an pozitia printre cele mai valoroase branduri, prin intrarea ICBC pe pozitia sapte.

Per ansamblu, valoarea brandurilor bancare a crescut in 2013 cu 15% fata de anul precedent, la 860 de miliarde de dolari, dupa ce in 2012 a inregistrat o pierdere de 100 de miliarde de dolari fata de anul anterior.

Bancile americane s-au descurcat relativ bine comparativ cu cele europene, ca urmare a reducerii volumului creditelor neperformante, dar si pe fondul imbunatatirii perspectivelor economice si al revigorarii pietei imobiliare.

In schimb, bancile britanice continua sa se mentina in urma trendului de redresare, atat in ceea ce priveste reputatia, cat si valoarea brandului, a aratat directorul general al Brand Finance, David Haigh.

Marea Britanie, care a fost anul trecut liderul topului cu HSBC, este singura tara dintre cele prezente in top zece care a inregistrat un declin al valorii brandului.

Economiile emergente au cunoscut cresteri uriase, reflectand cresterea rapida a sectoarelor bancare si consolidarea brandurilor. Dintre acestea, Rusia a inregistrat cel mai puternic avans, de 453% fata de 2008, fiind urmata de Indonezia (443%), Filipine (412%), Columbia (377%) si China (335%).

"Rezultatele de anul acesta arata ca criza bancara globala este pe cale sa se sfarseasca", a afirmat Haigh.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#banci valoare brand, #Romania top banci brand , #banci