Tudose, ironii cu reprezentantii bancilor: Stramosii lor au luptat la Solferino? Sa plateasca impozite statului roman

Sambata, 12 August 2017, ora 11:42
7089 citiri
Tudose, ironii cu reprezentantii bancilor: Stramosii lor au luptat la Solferino? Sa plateasca impozite statului roman
Foto: Arhiva site/Gov.ro

Premierul Mihai Tudose a revenit vineri cu un nou atac la adresa bancilor, amenintand ca, daca nu merge cu vorba buna, va trece la actiuni.

In stilu-i caracteristic premierul si-a presarat declaratiile cu mai multe ironii si nu a lipsit nici ceea ce deja a devenit mott-ul sau - "perioada romantica s-a incheiat".

"M-am intalnit cu cativa dintre reprezentantii acestor banci, i-am intrebat daca stramosii lor au luptat la lupta de la Solferino, cea in urma careia a luat fiinta Crucea Rosie, nu prea au stiut despre ce e vorba, recunosc, intrebandu-i daca fac misiuni de apostolat economic sau, poate, le dam niste bani. (...) Nu poti sa fii o banca si sa spui ca 10 ani nu ai avut profit. (...) Nu mai merge. Am vorbit cu domnul ministru de Finante, le-am povestit si lor ca epoca romantica a luat sfarsit si ca poate astia cinci ani, 10 ani, in care au facut scoala la locul de munca sa invete cum sa conduca o banca sunt suficienti si ar fi cazul sa inceapa sa lucreze pe profit in sensul de a da si niste impozite statului roman, nu de a scoate toti banii afara.

Nu toti sunt in aceeasi categorie, sunt si banci care joaca corect. Repet, are totul o limita. Inteleg ca si domnul ministru de Finante a avut o discutie cu ei, o sa mai aiba o discutie, si suntem la etapa in care sa coloram frumos, sa vorbim frumos. Daca nu merge asa, ascutim creioanele", a declarat Mihai Tudose intr-un interviu la Realitatea Tv difuzat vineri seara, potrivit Agerpres.

Nu e prima oara cand Tudose face astfel de declaratii la adresa bancilor. Miercuri seara, la Antena 3, premierul a acuzat direct unele bancile ca "fura romanii", insa nu le-a numit, dar a avertizat ca ar pute-o face in viitorul apropiat, chiar daca "o va pati" pentru ca incalca secretul bancar.

"Domniile lor dovedesc o imaginatie debordanta in a-si externaliza profiturile. Nu mai merge. Venim cu diverse lucruri pe reglementari fiscale, tintite pe domeniu. Mai mult, chit ca este secretul bancar, eu imi asum la un moment dat sa fac publice niste date. Dau un exemplu-doua de banci.

Stiu ca o sa o patesc, dar am sa o fac ca sa inteleaga romanii ca, daca lucreaza cu banca aia, aia ne fura si ca, din 40 de banci, avem 20 de banci bune, 19 care-si revin si una care continua sa creada ca e mai desteapta decat noi, romanii. O sa gasim mecanisme sa inteleaga toata lumea ca s-a terminat vacanta", a spus Tudose miercuri.

Si ministrul Finantelor, Ionut Misa, a spus saptamana trecuta ca 70% dintre bancile din Romania nu au platit impozit pe profit in ultimii cinci ani.

Declaratiile de la Guvern nu au ramas insa fara raspuns de la banci. Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) au respins acuzatiile sefului Guvernului. Acestia l-au acuzat la randul lor pe Tudose ca anatemizeaza intregul sector bancar si i-au explicat ca pierderile financiare raportate de banci au fost cauzate de criza financiara globala.

"Pierderile bancilor au fost suportate exclusiv de catre actionarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde de euro in perioada 2008-2016,. Sectorul bancar din Romania a traversat criza financiara globala fara ca un singur leu sa fie cheltuit de catre Statul Roman, cum a fost cazul in alte 23 de tari membre ale Uniunii Europene", se arata in comunicatul comun al celor doua entitati.

A.S.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Mihai Tudose atac banci exporta profit , #banci