Ucraina, in pragul dezastrului financiar - un risc urias ameninta bancile

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 18:56
4197 citiri
Ucraina, in pragul dezastrului financiar - un risc urias ameninta bancile

Riscul ca bancile din Ucraina sa ramana fara bani este in crestere, considera analistii, in contextul in care rezervele bancii centrale se diminueaza, iar o parte insemnata din depozitele bancare a fost pierduta in doar trei zile.

Rezervele Ucrainei se situeaza in prezent la 15 miliarde de dolari, conform noului guvernator al bancii centrale, Stepan Kubiv. De asemenea, potrivit acestuia, 7 la suta din depozitele constituite la banci, respectiv 3,3 miliarde de dolari, au fost pierdute intre 18 si 20 februarie, perioada in care criza din Ucraina a intrat intr-o noua faza critica, odata cu deschiderea focului asupra protestatarilor, scrie CNBC.

Goldman Sachs a estimat ca rezervele valutare ale tarii au scazut la 12-14 miliarde de dolari.

Cat de periculoase sunt efectele crizei din Ucraina pentru Romania

Banca centrala ia in calcul acordarea unor imprumuturi catre cinci banci, potrivit analistilor, pentru a preveni o retragere masiva a depozitelor pe fondul starii de panica, existand riscul ca institutia sa ramana fara fonduri.

"Asa cum suspectam, luna februarie au avut loc noi scaderi ale rezervelor - de aproximativ 3 miliarde de dolari. Presupun ca acest lucru a fost cauzat de populatie si de elitele fostului regim. Este cu siguranta o provocare pentru noul guvernator, la doar 24 de ore in noua functie", a spus Timothy Ash, seful departamentului pentru pietele emergente din cadrul Standard Bank.

In contextul acestor temeri, unele institutii financiare care opereaza in Ucraina au inchis o parte din sucursale si au impus limite la retragerile de numerar la inceputul acesti saptamani, unele fiind ridicate.

UniCredit a inchis temporar opt sucursale si a redus programul de lucru in cazul altora. Banca a impus limite de 1.500 grivne pe zi (aproximativ 148 de dolari) pentru clientii sai si de 500 grivne (aproximativ 49 de dolari) pe zi pentru clientii altor banci. In prezent mai este inchisa o sucursala.

Sberbank, cea mai mare institutie de credit din Rusia, a sistat creditarea, insa nu a redus cantitatea de bani pe care clientii o pot retrage de la bancomate.

Rusia da prima sanctiune Ucrainei? Cea mai mare banca de la Moscova a oprit creditarea catre populatie (Video)

De asemenea, a doua mare banca din Rusia, VTB, a precizat ca va continua sa opereze in regim normal in Ucraina, insa nu a clarificat daca limitele privind retragerile de la bancomate mai sunt inca in vigoare.

Avand in vedere faptul ca care tara nu are inca un guvern definitiv, la cateva zile dupa fuga si, ulterior, demiterea presedintelui Viktor Ianukovici, moneda Ucrainei s-a depreciat miercuri cu 4 la suta, la 10 grivne pentru un dolar, un nou record minim.

Analist: Ucraina, pe marginea colapsului financiar

Nicholas Spiro de la Spiro Sovereign Strategy a afirmat ca Ucraina s-a aflat pe marginea unui colaps financiar, confruntandu-se cu o criza a pietelor emergente specifica anilor 1990 si cu o diminuare rapida a rezevelor valutare ale bancii centrale.

"Nici macar masurile de control al capitalului nu au stopat deprecierea grivnei. Atat contul curent, cat si deficitul bugetar se afla la nivelul de 8 la suta din PIB, veniturile din taxe si impozite s-au prabusit, iar bancile se confrunta cu retrageri masive de fonduri in anticiparea unei devalorizari puternice a monedei. Asistam la o prabusire financiara", a spus analistul.

Oficiali americani se afla in prezent la Kiev, iar reprezentantii Fondului Monetar International au mentionat un posibil program de asistenta de 15 miliarde de dolari, in timp ce Ucraina are nevoie de 35 de miliarde de dolari.

Ucraina are nevoie urgenta de bani - a lansat un apel international. Ce suma trebuie sa stranga

"Kievul se afla acum la mila aliatilor sai occidentali. Este o cursa contra-cronometru: va ajunge prima transa din ajutorul acordat de acestia suficient de repede pentru a evita prabusirea completa a grivenei si a sectorului bancar?", se intreaba Spiro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Ucraina criza banci, #Ucraina imprumut FMI, #Ucraina finante, #depozite banci Ucraina , #banci