UE limiteaza bonusurile bancherilor

Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:35
1936 citiri
UE limiteaza bonusurile bancherilor

Oficialii Uniunii Europene au ajuns, miercuri, la un acord provizoriu privind noile norme financiare, inclusiv referitor la limitarea bonusurilor bancare.

Potrivit acordului UE, bonusurile bancherilor vor fi plafonate la salariul pe un an, insa acestea pot creste pana la salariul pe doi ani, in cazul in care exista aprobarea explicita din partea actionarilor, scrie BBC.

Acordul a fost finalizat miercuri seara, iar acum ministrii UE trebuie sa aprobe noile legi, insa acest lucru este considerat o formalitate.

Marea Britanie, care gazduieste cel mai mare centru de servicii financiare din Europa, a fost impotriva limitarii castigurilor suplimentare ale bancherilor. Oficialii londonezi sustin ca noile norme vor duce la disparitia talentului si la stagnarea cresterii in sectorul financiar. Totodata, britanicii au incercat sa convinga guvernele celor 27 de tari din UE sa ii sustina pozitia.

Aceste vesti vin in contextul in care bancherii de top si dealerii din domeniul financiar pot castiga bonusuri de cateva ori mai mari decat salariile lor de baza, lucru care a cauzat o indignare publica indreptata catre uriasele prime ale angajatilor din banci.

Acordul a fost finalizat dupa opt ore de discutii intense, la Bruxelles, intre membrii Parlamentului European, Comisiei Europene, dar si reprezentanti ai celor 27 de guverne ale UE.

Unde vor duce noile reglementari

"Pentru prima data in istoria reglementarii pietei financiare din UE, vom plafona primele bancherilor. Esenta este ca, din 2014, bancile europene vor trebui sa puna deoparte mai multi bani pentru a fi mai stabile, dar si sa se concentreze pe activitatea lor de baza, si anume finantarea economiei reale, aceea a intreprinderilor mici si mijlocii, precum si a locurilor de munca", a precizat Othmar Karas, negociator-sef al Parlamentului European.

La polul opus, Joe Rundle, sef de tranzactionare la ETX Capital din Londra, a spus ca noile reglementari ar avea efecte inverse. "Se va ajunge la salarii fixe pentru a compensa pierderile. Intreprinderile care nu au neaparat nevoie sa fie in interiorul UE vor pleca. Iar cand bancile vor dori sa investeasca in proiecte viitoare, o vor face in afara Uniunii Europene".

In aceste conditii, acordul deschide calea pentru Basel III, un proiect de revizuire a normelor bancare. Grupul G20, format din natiunile bogate, planificase initial sa creeze Basel III luna trecuta, insa initiativa a fost amanata pana in ianuarie 2014. Basel III prevede un nivel ridicat al capitalurilor proprii ale bancilor, ce ar trebui sa creasca la 9 la suta, dupa ce noile reguli vor intra in vigoare.

Asadar, odata ce propunerile vor fi acceptate in mod oficial, va incepe cea mai mare restructurare din sistemul bancar, dupa criza financiara globala. Lipsa de resurse financiare solide a insemnat ca multe banci au fost vulnerabile si, in cele din urma, au solicitat guvernului si, implicit, contribuabililor sa contribuie din banii platiti prin taxe la salvarea lor de faliment.

Diana Toea

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#bonusuri bancheri limitare UE, #UE limiteaza bonusuri banci , #banci