Uniunea bancara europeana, sfarsitul suveranitatii BNR?

Marti, 03 Iulie 2012, ora 13:52
3717 citiri
Uniunea bancara europeana, sfarsitul suveranitatii BNR?
Foto: NBR

Criza bancara din Spania si exodul clientilor bancilor grecesti au subliniat, inca o data, periculoasa relatie dintre sectoarele bancare si guvernele lor nationale, precum si functionarea deficitara a sistemelor de supraveghere existente, determinand liderii europeni cu autoritate sa conceapa planuri ambitioase, cum ar fi crearea unei uniuni bancare europene.

Pentru BNR, institutia responsabila cu supravegherea si reglementarea sectorului bancar autohton, o structura europeana de supraveghere a bancilor ar insemna, practic, reducerea competentelor sale, limitand-o la statutul de organ consultativ.

Conceptul, aflat in prezent la nivel de idee, in jurul careia planeaza numeroase incertitudini cu privire la modul de realizare, la nivelul intregii Uniuni Europene sau doar al zonei euro, si la impactul real, merita analizat, in contextul in care aplicarea unui astfel de proiect ar insemna un pas important in directia unei mai mari integrari pe multiple planuri si ar modifica rolul bancilor centrale nationale.

In esenta, proiectul, initiat de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si sustinut de Comisia Europeana, vizeaza centralizarea supravegherii bancilor la nivel european, prin Banca Centrala Europeana (BCE) si Autoritatea Bancara Europeana, norme bancare comune la nivelul Uniunii Europene, precum si constituirea unui fond comun de garantare a depozitelor bancare.

Oficialii institutiilor europene sustin ca masurile comune de supraveghere ar consolida increderea deponentilor si a pietelor si ar reduce vulnerabilitatile sectorului bancar european.

Grecii isi pot lasa linistiti banii in banca

"Principalul avantaj, in conditiile actuale, consta in separarea sistemul financiar bancar de riscul suveran. Stim ca, mai ales in zonele periferice ale Europei, exista o mare presiune pe banci, exista sume mari care sunt retrase in fiecare saptamana de catre deponenti de teama ca sistemul bancar ar putea avea probleme de solventa si statele s-ar putea sa nu mai poata ajuta bancile, fiind ele insele foarte indatorate.

Prin aceasta miscare, nu mai exista o presiune nationala, va exista un front comun si grecii vor sti ca banii lor se afla, de exemplu, in Germania, ii pot lasa linistiti in banca", a precizat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Potrivit acestuia, uniunea bancara reprezinta un pas foarte important pentru consolidarea procesului de uniune politica si economica la nivel european, deschizand calea si in zona integrarii fiscal-bugetare.

"Este o problema care va necesita multa munca si multa analiza, nu stim cat de viabil este proiectul si daca va prinde. Problema principala vizeaza evitarea riscurilor si reluarea intermedierii la un nivel cat de cat eficient, insa nu il vad foarte repede pus in practica, nici macar in zona euro", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, pentru Ziare.com.

Criticii considera ca un astfel de proiect ar insemna, de fapt, asumarea comuna de catre toate tarile membre a pierderilor anumitor banci europene. Totodata, proiectul ar facilita, pentru bancile mari din Europa Centrala, reducerea expunerilor fata de subisidiarelor lor estice.

"Riscurile sunt greu de evaluat acum, ele sunt legate de detalii, de modul in care va fi pus in aplicare acest plan. Este o miscare foarte ambitioasa, in contextul in care BCE ar urma sa supravegheze atatea unitati bancare din atatea tari cu multe diferente privind modul de functionare", a adaugat Aurelian Dochia.

Bancile locale nu mai asculta de BNR?

Discutiile privind uniunea bancara europeana sunt de mare interes pentru noi, considera analistul, indiferent de aria pe care ar putea fi realizata, UE sau zona euro.

Pentru tarile care nu sunt in zona euro nu este foarte clar cum vor interrelationa cu o uniune bancara realizata la nivelul zonei euro, avand in vedere faptul ca bancile din Romania, Polonia, Ungaria sunt detinute de banci din uniunea monetara.

In plus, se ridica importante semne de intrebare cu privire la rolul bancilor nationale cu competente de supraveghere si reglementare.

"Daca uniunea bancara se realizeaza in UE, incep chestiunile de politica monetara, care sunt, inca, la nivelul fiecarei tari. Sunt necesare lamuriri cu privire la modul in care va interactiona o banca centrala care are atributii in zona de politica monetara cu tarile pe care le are in parohia sa, dar care nu mai sunt supravegheate si care nu mai asculta de ordinele ei. Rolul BNR in materie de supraveghere pur si simplu dispare.

Pe de alta parte, nu stim daca BCE se va ocupa numai de bancile care au filiale si sucursale in Romania si sediul in alte tari sau se ocupa si de bancile romanesti", a mentionat analistul.

Banca Nationala a Romaniei analizeaza ipoteza unei uniuni bancare europene, insa este prea devreme pentru discutii publice, avand in vedere gradul redus de cunoastere a detaliilor, a precizat Adrian Vasilescu, adaugand ca o supraveghere a bancilor centralizata la nivel european nu se poate desfasura in absenta cooperarii cu bancile centrale nationale.

"Pentru a supraveghea bancile romanesti, structura ar trebui sa fie la nivelul intregii Uniuni, iar supravegherea nu se va putea niciodata face fara concursul bancilor centrale din tarile Uniunii. Practic, este imposibil sa faci o supravheghere de la centru la nivelul intregii Uniuni Europene", a conchis reprezentantul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#BNR uniune bancara europeana, #criza banci Europa, #supraveghere sistem bancar , #banci