Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Va fi afectata Romania de limitarea creditarii austriecilor?

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 11:58
1309 citiri
Va fi afectata Romania de limitarea creditarii austriecilor?

Reprezentantii BNR au realizat o teleconferinta cu supraveghetorii bancilor austriece despre limitarea creditarii pe care aceste institutii o vor impune pentru Romania.

BNR vrea sa stie ce metodologie vor folosi Banca Nationala a Austriei si Autoritatea Austriaca a Pietei Financiare cand vor monitoriza din 2012 raportul dintre creditele noi acordate de filialele locale de banci austriece si refinantarea locala atrasa de acestea, scrie Ziarul Financiar.

Aceste institutii financiare nu au facut nicio declaratie concreta in aceasta privinta, sustinand doar ca inca nu s-au consultat cu bancile din tarile care vor fi afectate de noile reguli.

In schimb, Herbert Stepic, seful Raiffeisen Bank, a tinut sa precizeze ca tara noastra nu va fi puternic afectata de noile decizii.

"Nu intrevad nicio problema pentru Raiffeisen Bank Romania ca urmare a noilor cerinte ale autoritatii austriece de reglementare care vor intra in vigoare din 2012. Oricum cresterea creditarii in Romania va merge mai strans legata de dinamica PIB decat in trecut, iar aceasta va ramane foarte departe de ratele de dinaintea crizei", a spus acesta.

In plus, bancherul a precizat ca supraveghetorii austrieci includ in calculul raportului credite/depozite refinantarile de la institutii precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI), iar atat Raiffeisen, cat si BCR, banca detinuta de grupul Erste, au linii semnificative de la cele doua institutii.

In urma cu doua saptamani, supervizorii bancilor austriece au recomandat bancilor din aceasta tara sa-si limiteze liniile de finantare catre subsidiarele din Europa de Est, ca o consecinta a potentialelor efecte generate de criza din zona euro.

Presedintele Traian Basescu a vrut sa se asigure ca bancile austriece nu-si vor retrage bani din tara noastra, mentionand ca nu vrea sa fim platitorii facturilor unor economii care o duc mai prost.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#banci austriece, #banci austriece Romania, #retragere banci austriece, #limitare credite banci , #banci