Vasilescu (BNR): Fuziunile reprezinta viitorul sectorului bancar romanesc

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 16:07
1165 citiri
Vasilescu (BNR): Fuziunile reprezinta viitorul sectorului bancar romanesc
Foto: Arhiva

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat luni ca fuziunile dintre banci reprezinta viitorul sectorului bancar romanesc, acestea fiind vazute ca o solutie a iesirii din criza.

Potrivit lui Vasilescu, noul grup financiar rezultat din fuziunea dintre Alpha Bank Romania si Bancpost (care va crea a treia banca dupa marime din Romania, cu o cota de piata de 9,2%) este un lucru bun pentru piata.

"Este prima fuziune. Ne asteptam si la altele, pentru ca toate studiile facute in criza au aratat ca unul dintre factorii care scot companiile din criza este fuziunea pe toata planeta. Fuziuni, preluari sau contopiri. Si banca centrala e pregatita sa intermedize. BNR saluta aceasta initiativa, avand in vedere ca exista aceasta catalogare chiar limpede pentru iesirea din criza: fuziuni", a spus Adrian Vasilescu la The Money Channel.

Acesta a mai precizat ca bancile trebuie sa-si indrepte atentia si spre creditarea afacerilor, nu numai a companiilor de stat, mai ales ca BNR este dispusa sa furnizeze lichiditate. Consilierul guvernatorului BNR spune ca orice injectie in piata interbancara este un motiv de bucurie.

"Daca vedem injectii mari, inseamna ca este nevoie de lichiditate, ca bancile sunt decise sa pompeze lichiditate in afaceri", a explicat Vasilescu.

Consiliile de Administratie ale Alpha Bank si EFG Eurobank au anuntat recent ca au ajuns la un acord pentru o fuziune intre cele doua banci, care va duce la formarea celei mai mari banci din Grecia si Europa de Sud-Est.

De asemenea, noul grup se va situa printre primele 25 cele mai mari grupuri bancare din zona euro, cu active totale de 146 miliarde euro.

Grupul elen Alpha Bank este prezent pe piata romaneasca prin Alpha Bank Romania, Alpha Finance Romania, Alpha Leasing Romania IFN, Alpha Advisory Romania si Alpha Insurance Brokers.

Grupul financiar elen EFG Eurobank este prezent pe piata din Romania, pe langa Bancpost, prin EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance Romania, EFG Eurobank Securities Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si prin EFG Eurolife Asigurari de Viata.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#fuziune banci, #Adrian Vasilescu , #banci