Volksbank, urmarita penal? Banca inca nu a fost anuntata in mod oficial

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 20:01
5158 citiri
Volksbank, urmarita penal? Banca inca nu a fost anuntata in mod oficial

Impotriva Volksbank s-a inceput urmarirea penala, se mentioneaza intr-o inregistrare la Registrul Comertului.

Potrivit unor surse apropiate cazului, ar fi vorba despre unul dintre dosarele vizand clauzele abuzive din contractele de credit.

Reprezentantii bancii confirma mentiunea de la Registrul Comertului, insa spun ca nu au primit inca o notificare oficiala si nu au acces la dosar pentru a cunoaste motivele urmaririi.

Cert este ca la Registrul Comertului este inregistrata o mentiune conform careia persoana juridica in cauza se afla sub urmarire penala.

Contactat de Ziare.com, avocatul Gheorghe Piperea a precizat ca acuzatia este de tentativa de inselaciune si abuz de incredere, informatie pe care a primit-o de la un client de-al sau.

"Urmarirea penala a fost declansata pentru ca in perioada de aplicabilitate a ordonantei 50/2010, banca a trimis acte aditionale, pe care le-a considerat acceptate de catre clienti, cu toate ca clientii au trimis refuzul. In plus, banca a inceput sa implementeze acele comisioane. Si pentru acest motiv, procurorul a deschis urmarirea penala pentru tentativa de inselaciune si abuz de incredere", a spus avocatul.

La solicitarea Ziare.com, reprezentantii biroului de presa al Volksbank au raspuns ca banca nu are o pozitie legata de acest subiect, deoarece inca nu s-a obtinut acces la dosar.

Informatia conform careia s-ar fi inceput urmarire penala impotriva Volksbank a fost publicata de catre senatorul Iulian Urban, pe o retea de socializare.

"Se pare ca impotriva Volksbank s-a inceput urmarirea penala intr-unul din sutele de cazuri vizand clauzele abuzive din contractele de credit; ar fi ceva cu adevarat special sa avem prima banca din Romania condamnata penal (exista asemenea sanctiune conform noilor reglementari penale) pentru clauze abuzive in contracte", a scris senatorul Iulian Urban, pe pagina sa de Facebook.

Mii de clienti au dat banca in judecata dupa 2010. Instanta le-a dat castig de cauza

Adoptata in vara anului 2010, OUG nr. 50 a limitat la patru numarul comisioanelor pe care le pot percepe bancile prin contractele de credite incheiate cu persoane fizice, atat dupa, cat si inainte de aparitia ordonantei.

Pentru modificarea contractelor in conformitate cu OUG 50/2010, aprobata prin legea 288/2010, institutiile de credit au fost obligate sa incheie acte aditionale cu clientii, in maximum 90 de zile de la aparitia ordonantei. Acestea au intrat in vigoare prin semnarea de catre clienti sau, automat, prin acceptare tacita.

Potrivit legii 288/2010, creditorii si populatia au dreptul de a solicita anularea actelor aditionale care nu au intrat in vigoare prin semnare de catre debitori.

Adoptarea ordonantei 50/2010 a generat un val de procese declansate de clienti impotriva bancilor, Volksbank fiind una din bancile cel mai puternic afectate.

Astfel, mii de clienti au dat banca in judecata, solicitand eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit si suspendarea platii ratelor lunare pe parcursul desfasurarii procesului.

In martie 2012, un grup de clienti ai institutiei financiare, reprezentat de avocatul Gheorghe Piperea, a obtinut prima victorie colectiva cu privire la o parte din clauzele referitoare la modul de stabilire a dobanzii si comisioanelor.

Toate clauzele abuzive au fost declarate nule, iar instanta a dispus restituirea sumelor care au fost achitate de clienti in baza comisioanelor considerate abuzive.

"Acest gen de clauze, o marca Volksbank, au intrat in istorie incepand de astazi, pentru ca peste tot in tara au fost anulate ca fiind abuzive. Totodata, acest proces colectiv va avea cu siguranta un efect de precedent judiciar in toate celelalte procese", a precizat la acel moment avocatul Gheorghe Piperea, pentru Ziare.com.

Volksbank a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene ca OUG 50/2010 ar incalca dreptul european, insa CJUE a decis ca legea se afla in conformitate cu legislatia europeana.

Recent, Volksbank Romania a castigat un proces in fata a doi clienti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, obtinand casarea sentintei Tribunalului Iasi prin care clauza privind comisionul de risc a fost declarata abuziva.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#Volksbank urmarita penal, #Volksbank proces, #Volksbank urmarire penala , #banci