Vrei sa-ti continui studiile, dar nu ai bani? Vezi ce banci te pot imprumuta

Marti, 01 Martie 2011, ora 18:24
2881 citiri
Vrei sa-ti continui studiile, dar nu ai bani? Vezi ce banci te pot imprumuta
Foto: Atitudineaonline.ro

In momentul in care iti propui ca tu sau copilul tau sa va continuati studiile, de multe ori se naste o problema: banii. Cum facultatile private sau studiile in strainatate sunt de multe ori extrem de scumpe, nu este de mirare ca principalul impediment pentru romanul de rand il reprezinta banii.

Totusi, cu ajutorul unui credit pentru studii, lipsa banilor nu va mai fi o piedica pentru dobandirea unei pregatiri profesionale solide. Surprinzand aceasta necesitate, bancile se intrec in oferte pentru creditele de studii.

Sumele maxime oferite difera insa de la o institutie bancara la alta, iar dobanzile nu sunt intotodeaua foarte generoase, ceea ce inseamna ca piata trebuie analizata foarte bine.

De exemplu, daca vrei sa iei un credit pentru studii de la Emporiki Bank, te poti indatora pe o perioada maxima de 10 ani, cu o dobanda de 12,65% si DAE de 16,21%, valabile pentru creditele in lei. Daca iei de la aceasta banca, sa zicem, un credit de 10.000 de lei, pe o perioada de 5 ani, vei ajunge la final sa platesti 13.814 lei, rata lunara fiind de 203 lei. Ca sa poti obtine acest credit trebuie sa ai insa un salariu lunar de 877 de lei, potrivit calculelor efectuate cu ajutorul efin.ro.

In schimb, daca vrei sa faci un credit in euro, vei plati o dobanda de 15,51% si DAE de 19,53%. Astfel, ca sa poti accesa un credit de 2.000 de euro, cu 5 ani perioada de rambursare, trebuie sa ai un salariu de 773 de lei, din care vei plati o rata lunara de 43 de euro. La sfarsit, suma totala de plata va fi de 2.926 de euro.

Cu o oferta extrem de avantajoasa la creditele pentru studii, in euro, vin cei de la Unicredit Tiriac Bank. La un credit de minim 3.000 de euro, pe cinci ani (perioada de rambursare poate fi intre 1 si 10 ani, dar 5 ani maxim, pentru sume mai mici de 10.000), vei plati o dobanda de 7,53% si DAE de 9,97%. Conditia este insa sa ai un salariu destul de mare, de 1.827 de lei. Rata lunara va fi de 122 de euro, iar la final, suma totala rambursata va fi de 3.211 euro.

Prin creditul pentru studii, UniCredit Tiriac Bank iti ofera suportul financiar necesar pentru sustinerea parcursului academic propriu sau al unui membru al familiei. Creditul pentru studii va fi garantat cu ipoteca de rangul I pe un imobil. Se accepta ipoteca de rang II asupra imobilelor, in conditiile in care ipoteca de rang I este tot in favoarea UniCredit Tiriac Bank. Asigurarea de viata a solicitantului si asigurarea imobilului ipotecat trebuie, de asemenea, cesionate in favoarea bancii.

La randul sau, Banca Transilvania (BT) intra in cursa si iti ofera creditul pentru studii in Romania si strainatate. Astfel, iti poti acoperi cheltuielile care exced bursei (cheltuieli de transport, cazare, taxe, hrana) sau cheltuielile legate de plata studiilor. Suma maxima pe care o poti imprumuta este de 1.300 de dolari, iar perioada maxima de rambursare a banilor este de 5 ani (dobanda 8% si DAE 8,76%).

Poti aplica pentru acest credit daca esti cetatea roman cu domiciliul stabil in Romania si ai absolvit o instituie de invatamant superior cu diploma de licenta. De asemenea, vei avea nevoie de acceptul institutiei de invatamant din tara sau strainatate. Ca sa poti accesa creditul trebuie, de asemenea, sa ai un salariu de 440 de lei, in cazul in care vrei sa te imprumuti cu suma maxima si pentru perioada maxim admisa. La finele celor 5 ani vei avea de platit 1.552 dolari.

La aceeasi banca, pentru un credit in euro, vei plati o dobanda de 10,25% si DAE de 12,42%. Suma maxima de indatorare este de 1.000 de euro, iar perioada de 5 ani. Rata lunara pe care o vei plati va fi de 19 euro, iar suma totala rambursata va fi de 1.253 de euro. Ca sa poti accesa creditul in euro trebuie sa ai salariul ceva mai mare decat la varianta in dolari, adica de 453 de lei.

Tot pentru studii te poti imprumuta si la Raiffeisen Bank, cu o suma cuprinsa intre 12.000 de lei (echivalentul a 3.000 de euro) si 28.000 de lei (echivalentul a 7.000 de euro). Cat vei plati rata la un astfel de credit? Avand in vedere ca dobanda este de 16,5%, iar DAE de 17,81%, vei ajunge sa platesti o rata de 266 lei pe luna, daca imprumutul este pe o durata de ani. La sfarsit, vei ajunge sa-ti dai seama ca suma totala rambursata a fost de 17.131 de lei. Pentru a putea apela la o astfel de solutie pentru a plati studiile, trebuie sa ai un salariu de 1.087 de lei.

Cea mai mare dobanda pentru un credit accesat pentru cheltuilile cu studiile o vei intalni, insa, la Banca Italo Romena: 19%. Si DAE este destul de mare, de 24,02%. De la aceasta banca te poti imprumuta maxim 2.000 de euro, pentru o perioada de cel mult 24 de luni. Rata va fi, in conditiile date, de 91 euro/luna. Pentru acest credit ai nevoie de un salariu de 1.413 lei, iar suma totala de plata va fi de 2.381 euro. In ceea ce priveste garantiile, este obligatorie cesionarea veniturilor din salariu si virarea acestora in contul curent deschis la Banca Italo Romena.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#credite studii, #dobanda credite studii , #banci
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Daca ar vrea bancile sa dea bani cu forta si tot nu-i mai imprumuta nimeni. Pro steala promovata de banci nu mai merge... cand dobanda o sa ajunga pe la 3-5% poate... Asa ca sa-si pastreze banii sanatosi... economia e varza adica nu mai este...