Estul Siberiei, un fel de Rosia Montana ruseasca

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 15:07
3467 citiri
Estul Siberiei, un fel de Rosia Montana ruseasca

Desi nu duc lipsa de aur, rusii au intensificat mult extractia metalului nobil in ultima vreme.

Faptul se datoreaza in special intensificarii mineritului aurifer in Siberia, unde numai zacamantul din zona Magadan este prevazut sa produca 25% din totalul productiei de aur a tarii.

Explorarea zacamintelor a inceput in anii '40 ai secolului trecut, rezervele confirmate constituie probabil informatii clasificate si nu sunt date publicitatii. Actualul program prevede ca noua capacitate ce urmeaza a fi instalata sa produca 50 tone aur pur pe an, rezultat din prelucrarea a 40 milioane tone minereu - noteaza Pravda.

Capacitatea de extractie nu este stabilita in limitele posibilitatilor zacamantului, ci in limitele locurilor de munca pe care se poate conta, dar si ale unor utilitati ce trebuie create inainte de a incepe exploatarea propriu zisa: depozite de combustibil si lubrefianti, infrastructura, facilitati auxiliare, spatii cu destinatie sociala si indispensabilele masuri de protectie a mediului.

Pe parcursul desfasurarii proiectului, compania rusa careia i se incredinteaza lucrarea prevede infintarea a 2.260 locuri de munca, prima faza fiind programata pentru perioada 2014-2016, cand productia va incepe cu 18 tone aur pe an, urmand a creste treptat pana la capacitatea proiectata.

Proiectul extractiilor de aur de la Magadan si din alte locatii ale regiunii prevede, pe langa utilitatile specifice, desfasurarea unor ample lucrari de infrastructura si asigurarea retelelor in intreaga zona din estul extrem al Siberiei, care va avea astfel de profitat de pe urma extragerii si prelucrarii aurului.

Lucrarile sunt organizate sub coordonarea unui antreprenor general din Rusia, dar s-a prevazut importarea unor numeroase ansamble de utilaje performante din Austria, Brazilia, Malaezia, si Africa de Sud.

Trebuie mentionat totusi ca Rusia isi poate permite sa organizeze o mare exploatare de aur prin proiectare si antrepriza proprie, tinand seama de lunga si vasta experienta deja existenta in acest domeniu. Fata de traditia depasita tehnologic, Rusia intentioneaza sa implementeze la Magadan sisteme moderne de extragere si prelucrare.

Pentru a se incuraja industrializarea zonei prin eficienta investiilor in aceasta extremitate a Siberiei, organele regionale au intervenit la Moscova solicitand un regim de exceptie prin scutirea de TVA si de taxe vamale.

Economistii rusi apreciaza ca succesul exploatarii aurului pe care conteaza va determina o simtitoare emancipare a intregii regiuni, ceea ce ar putea-o faca foarte aractiva pentru alti investitori, atat rusi cat si straini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#aur extractie, #aur prelucrare, #aur Siberia, #exploatare aur Rusia , #bani aur