Bursa a crescut vineri in cel mai alert ritm din ultimele doua luni +4,5%

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 21:12
1174 citiri
Bursa a crescut vineri in cel mai alert ritm din ultimele doua luni +4,5%
Foto: Arhiva

Bursa a crescut vineri cu 4,56%, acesta fiind cel mai alert ritm din ultimele doua luni, sustinut de introducerea unor ordine mai mari de cumparare, chiar la inchidere, pentru actiuni precum Banca Transilvania, Transelectrica si BVB.

Piata a inregistrat a treia zi consecutiva de cresteri, reusind sa recupereze corectiile de luni si marti, atunci cand a atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, Bursa avansand in aceasta saptamana 3,73%, potrivit Mediafax.

Ascensiunea pietei s-a accelerat vineri, chiar la inchidere, la peste 4%, datorita cresterilor actiunilor Banca Transilvania (TLV), Transelectrica (TEL) si Bursa de Valori (BVB).

Cresterea titlurilor Bancii Transilvania a ajuns de la 3,79%, la 9,83%, iar in cazul actiunilor Transelectrica ascensiunea s-a amplificat de la 8,53% la 11,18%.

"Cresterile de pe pietele internationale din ultimele zile s-au datorat probabil zvonurilor potrivit carora bancile europene ar urma sa fie recapitalizate. La BVB, in urma scaderilor din primele doua zile ale saptamanii, indicele BET-FI ajunsese la nivelurile minime din iulie 2009, prag considerat atractiv de o parte din investitori (...)

Este greu de spus daca pana la finalul anului piata locala isi va reveni, depinde mult de felul in care va fi gestionata recapitalizarea bancilor europene, care vor fi sursele prin care bancile vor fi finantate, ce se va intampla cu Grecia", a explicat Dragos Darabut, analist la firma de brokeraj Tradeville.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 6,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 6,5% in plus fata nivelul inregistrat joi. De asemenea, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 5,28%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 5,78%.

"La nivelul investitorilor consider ca vor conta mult si rezultatele financiare ale companiilor din SUA si Uniunea Europeana, bilanturile contabile vor arata cum a evoluat activitatea fiecareia in perioada iulie - septembrie, perioada in care datele macroeconomice au indicat o incetinire a cresterii economice, iar concluzia sondajelor de opinie adresate consumatorilor, analistilor si investitorilor institutionali a fost ca increderea in viitorul economiei a scazut", a adaugat analistul de la Tradeville.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Bursa crestere sedinta, #indice BET bursa , #bursa