BVB: Statul va lista 9,84% din participatia detinuta la Petrom la sfarsitul lui mai

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 22:41
1339 citiri
BVB: Statul va lista 9,84% din participatia detinuta la Petrom la sfarsitul lui mai
Foto: Arhiva

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Valentin Ionescu, a anuntat ca Ministerul Economiei va lista pe Bursa 9,84% din pachetul de 20,64% de actiuni pe care statul le detine la OMV Petrom la finalul lui mai-inceputul lui iunie.

Potrivit lui Valentin Ionescu, listarea pachetului pe care statul il detine la Petrom inseamna un plus de lichiditate cu care BVB nu s-a mai confruntat.

"Pentru BVB, acest pachet de lichiditate inseamna un plus de lichiditate de aproximativ 500 de milioane de euro, daca luam in calcul cat inseamna 10% din Petrom la pretul de piata, o lichiditate cu care BVB nu s-a intalnit. Dupa listarea Fondului Proprietatea, ar fi a doua ca lichiditate la listare", a precizat Ionescu.

Acesta a spus ca este important cum va alege Ministerul Economiei sa distribuie acest pachet.

"Este important faptul cum Ministerul Economiei va alege sa distribuie acest pachet. E foarte important sa nu ajunga doar in mana unor clienti institutionali, ci macar o treime sa fie distribuita catre clientii de retail, astfel incat sa avem un numar mare de clienti la BVB. Toata lumea va avea de castigat, nu numai piata de capital, ci si statul din tranzactiile care vor genera profituri", a mentionat directorul general al BVB.

Valentin Ionescu a mai precizat ca urmatoarele pe lista sunt Transelectrica si Transgaz.

"Urmeaza Transelectrica, pentru care a fost selectat adviserul legal. Urmeaza ca dupa incheierea intermediarului pentru Petrom sa fie selectat intermediarul pentru Transelectrica. Cel tarziu in toamna vom vedea Transelectrica la bursa, iar catre sfarsitul anului vom vedea Transgaz", a adaugat Ionescu.

Guvernul a aprobat in august 2010 un set de hotarari privind vanzarea unor participatii minore ale statului la OMV Petrom, Romgaz, Transelectrica si Transgaz pe piata de capital. Astfel, vor fi vandute 9,84% din pachetul de 20,64% de actiuni pe care statul le detine la OMV Petrom si pachete de cate 15% din actiunile detinute de stat la Transgaz, Romgaz si Transelectrica. Statul isi va mentine statutul de actionar majoritar in cazul Transgaz si Transelectrica si de actionar semnificativ in cazul OMV Petrom.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Pe piata distributiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operata sub doua branduri, Petrom si OMV.

Activitatea din Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing opereaza 546 statii de distributie, dintre care 389 Petrom si 157 OMV. Grupul detine, de asemenea, o retea internationala de circa 250 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In anul 2010, cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4,421 miliarde euro, EBIT (Venituri Inainte de Dobanzi si Taxe) a fost de 709 milioane euro. OMV, grupul energetic lider in Europa Centrala si de Sud Est detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari in domeniile de Rafinare si Marketing si in 16 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#BVB participatie stat Petrom, #Valentin Ionescu BVB, #actiuni Petrom bursa , #bursa