Carmen Negoita, CNVM: Criza politica indeparteaza investitorii de la bursa - Interviu

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 07:14
3630 citiri
Carmen Negoita, CNVM: Criza politica indeparteaza investitorii de la bursa - Interviu
Foto: Arhiva

Continuarea crizei politice din Romania va duce la cresterea riscului de tara, cu efecte negative vizibile pe piata de capital, mai ales pe fondul unei lichiditati scazute, este de parere vicepresedintele Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), Carmen Negoita.

Totusi, avand in vedere numarul infim al conturilor de investitii raportat la populatia Romaniei, bursa locala are un potential urias, ne-a declarat Negoita, care a fost numita in functia de presedinte a CNVM, urmand sa isi intre in rol in luna octombrie, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Iata a doua parte a interviului cu vicepresedintele CNVM, prima fiind publicata vineri:

Carmen Negoita, CNVM: Ce trebuie facut pentru resuscitarea bursei romanesti - Interviu Ziare.com

Cum comentati listarile companiilor de stat, in contextul economic actual? Ce credeti despre listarile duble ale acestor companii?

In contextul actualei crize economice, listarea companiilor de stat pe piata de capital reprezinta un element important, menit sa contribuie la dezvoltarea pietei de capital, prin cresterea numarului de instrumente financiare tranzactionate pe aceasta piata, cu efecte asupra cresterii interesului investitorilor in piata de capital si, implicit, a lichiditatii pe aceste piete.

Admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata a companiilor detinute de statul roman, subiect al procesului de privatizare, va genera, pe langa atragerea resurselor financiare necesare, o crestere a gradului de transparenta si respectarea principiilor de guvernanta corporativa.

Desi contextul economic actual este marcat de incertitudini, consider ca pieta de capital din Romania are capacitatea de a absorbi ofertele de actiuni lansate de stat. Primul test in acest sens il va reprezenta oferta de la Transgaz, care va avea loc in toamna acestui an.

In ceea ce priveste listarile duale, cadrul legal in vigoare, in concordanta cu directivele europene, permite admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata dintr-un stat membru, in baza prospectului aprobat de autoritatea pietei de capital din statul membru de origine. Astfel, este consacrata regula unui singur prospect aprobat de autoritatea competenta din statul de origine si care poate fi utilizat pentru admiterea la tranzactionare in alte state membre.

In practica, dubla listare a unor companii este posibila in situatia in care exista o legatura electronica intre Depozitarul Central din Romania si entitatea similara din statul de origine al operatorului de piata care administreaza piata reglementata pe care urmeaza a fi tranzactionate actiunile.

In ultimii ani, CNVM si-a adaptat si simplificat regulile aplicabile in cazul unor listari duale, un exemplu in acest sens fiind regulile aplicabile in cazul admiterii la tranzactionare pe piata de capital romaneasca a emitentilor straini care erau listati si pe piete din afara Romaniei. Astfel, CNVM a emis reglementari care au facilitat conexiunea dintre un depozitar central roman si entitati similare din state membre sau nemembre si, totodata, a emis diverse clarificari cu privire la modalitatea de aplicare a reglementarilor in vigoare.

Pe de alta parte, din punctul de vedere al dezideratului dezvoltarii pietei de capital din Romania si avand in vedere contextul economic actual, orice listare duala influenteaza negativ lichiditatea pietei locale, luand in considerare gradul de dezvoltare a acesteia. O posibilitate ar fi aceea ca Guvernul sa decida, cel putin intr-o prima faza, listarea companiilor subiect al procesului de privatizare, numai pe o piata reglementata autohtona.

Cum credeti ca este afectata piata de capital de lupta politica din Romania?

Criza politica din Romania s-a suprapus peste o perioada in care piata de capital romaneasca era afectata de cresterea aversiunii fata de risc existenta, ca urmare a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Daca la nivelul evolutiei indicilor bursieri nu s-a observat un efect similar celui existent asupra cursului de schimb valutar, in schimb reticenta investitorilor cu privire la efectuarea de plasamente pe piata de capital locala s-a concretizat intr-o lichiditate extrem de scazuta.

Astfel, in lunile iulie si august, valoarea tranzactiilor realizate la BVB a inregistrat o scadere continua (aproximativ 25% in luna iulie fata de luna iunie si 28% in luna august fata de luna iulie). In acelasi timp, daca ne raportam la perioada corespunzatoare din anul precedent, valoarea tranzactiilor realizate a fost cu peste 50% mai scazuta. Totusi, este greu de precizat cat din aceasta se datoreaza contextului economic international si cat crizei politice din Romania.

Continuarea tensiunilor politice ar conduce la o crestere a riscului de tara al Romaniei, generand o situatie de incertitudine si lipsa de predictibilitate, care ar tine deoparte investitorii de piata de capital din Romania, cu efecte negative asupra lichiditatii si a pretului actiunilor tranzactionate.

Cate tentative de frauda/manipulare a pietei ati descoperit in acest an si cate au fost solutionate?

Incepand cu anul 2011 si pana in luna august 2012 au fost analizate de catre CNVM 16 cazuri in materia abuzului pe piata. Dintre acestea, 8 au fost transmise spre investigare organelor competente (Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si DIICOT), acestea fiind singurele in masura sa se pronunte asupra existentei caracterului infractional al faptelor.

In ceea ce priveste procesul de investigare de catre CNVM a abuzului pe piata, acesta poate demara ca urmare a unei autosesizari a departamentelor proprii cu atributii de supraveghere sau ca urmare a unor sesizari ale organelor de cercetare penala, investitori, intermediari etc. Urmare a analizarii tuturor informatiilor si datelor obtinute si coroborarii acestora, in raport de prevederile legale in materia pietei de capital si in masura in care se retine existenta unor cazuri de abuz pe piata, CNVM sesizeaza organele competente (PICCJ, DIICOT).

Care este potentialul pietei de capital din Romania, in raport cu bursele din tarile apropiate (Austria, Polonia, Bulgaria etc)?

Daca ne raportam la cifre, in termeni de lichiditate, valoarea tranzactiilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti, in anul 2011, a fost de 2,34 de miliarde de euro, in crestere cu 75% fata de anul precedent. Comparand volumele de tranzactionare cu cele inregistrate de pietele din regiune, lichiditatea pietei autohtone se situeaza peste cele ale unor state precum Slovacia, Bulgaria, Slovenia sau Cipru, dar mult in urma Austriei, Poloniei si a Turciei. Aceleasi rezultate se inregistreaza si daca ne raportam la capitalizarea bursiera.

Incapacitatea de a atrage intr-o proportie mai mare investitorii de retail pe piata de capital ca urmare a lipsei de promovare a fenomenului bursier si a IPO, dublata de reticenta investitorilor institutionali de a investi pe o piata cu lichiditate redusa, au condus la existenta acestui decalaj important fata de pietele dezvoltate din regiune.

Cred ca prin conlucrarea eficienta a tuturor institutiilor implicate, operatori de piata, intermediari, CNVM, in scopul promovarii pietei de capital din Romania, atat in randurile populatiei, dar si a companiilor care doresc sa se finanteze prin intermediul pietei ca o alternativa viabila la creditarea bancara, vom reusi sa reducem acest decalaj.

In conditiile in care numarul de conturi de investitii deschise raportat la totalul populatiei Romaniei reprezinta mai putin de 0,4% (fata de aproximativ 4% in cazul Poloniei), potentialul de crestere al pietei de capital autohtone este unul semnificativ. Ramane ca el sa fie valorificat de catre toti cei implicati in piata de capital din Romania.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Carmen Negoita criza politica, #Carmen Negoita CNVM bursa , #bursa