Ce nu stiai despre caderea burselor

Luni, 22 August 2011, ora 21:00
3974 citiri
Ce nu stiai despre caderea burselor

Stiai ca o miscare gresita a degetelor pe tastatura computerului poate conduce la cursuri instabile si burse volatile? Afla ce se poate ascunde, de fapt, in spatele fluctuatiilor de pe burse.

De cateva saptamani incoace, bursele din toata lumea au inceput sa se legene in bataia vantului. Exista vreo explicatie rationala pentru aceasta dezvoltare irationala?

Cauze rationale exista, partial. Dar un rol important il joaca conditiile tehnice si efectele psihologice. Uneori, esecurile sunt cauzate si de erori umane si chiar de dimensiunea fizica a unor brokeri, noteaza Deutsche Welle.

Efectul "Fat Finger"

Pentru ultimele caderi bursiere se pare ca, din nou, este vinovat un deget prea mare. "Fat Finger" apare atunci cand brokerul primeste un ordin de vanzare iar degetul lui, fiind prea mare, aluneca involuntar pe tastatura computerului, dand astfel o comanda exagerata, prin care se certifica vanzarea unui numar exorbitant de actiuni. Drept rezultat, actiunile scad, cursul la fel.

Acest lucru s-a intamplat, de exemplu, anul trecut, pe Wall Street. Cand se intampla o astfel de eroare, de obicei, se activeaza anumite mecanisme tehnice: in cazul in care valoarea unei anumite actiuni scade sub nivelul prevazut, ea este automat vanduta. Este o procedura aplicata pentru a se reduce pierderile, fiind perfect justificata. Dar se poate obtine efectul invers, cu consecinte dezastruoase. Pentru ca, daca vin in continuare comenzi de vanzare, pretul actiunilor scade mai jos. Deci, mecanismul de restrictie creste gradul de depreciere a actiunilor.

Fantasme psihologice

In sfarsit, in aceasta etapa apare efectul psihologic, in care brokerul isi da seama de adevarul simplu. De exemplu, vede ca nimeni nu vrea sa stranga de pe parchet actiunile care au cazut, iar piata nu poate singura sa se corecteze. Brokerul, in aceasta situatie, trebuie sa aiba putina imaginatie.

Pe bursa, aceasta se traduce astfel: o actiune isi va arata adevarata valoare de-abia in viitor, ba chiar atunci cand eu o cumpar, iar dupa aceea vor face acest lucru multi altii, dupa mine. Daca o actiune nu trece de limita imaginarului, ea nu se vinde, nu este subscrisa, iar indexul nu creste.

In afara psihologiei si imaginatiei, in culise actioneaza, evident, speculantii. Pentru ca pe bursa se poate miza si pe cursurile scazute, iar cu vanzari speculative record se pot castiga multi, multi bani.

In aceasta privinta, cele mai active sunt fondurile speculative nereglementate. Acestea vand actiuni pe care nu le detin. Cand cursul cade, fondurile le cumpara inapoi (la preturi mici) castigand astfel de pe urma cresterii cursului. Acest truc, care este parcticat pe scara larga, contribuie semnificativ la prabusirea cursurilor bursiere.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#cadere Bursa, #brokeri actiuni burse , #bursa