Emotiile, de vina pentru prabusirea Bursei de Valori Bucuresti?

Miercuri, 10 August 2011, ora 07:23
2672 citiri
Emotiile, de vina pentru prabusirea Bursei de Valori Bucuresti?
Foto: Orasul

Bursa de Valori Bucuresti a preluat teama investitorilor straini si a inregistrat cele mai mari scaderi din regiune, de pana la 12 procente, marti, dupa ce, in ziua precedenta, a inchis cu pierderi de pana la 9 la suta. Cum se poate explica o prabusire a titlurilor din Romania, in timp ce, pe plan extern, bursele principale se apropiau de nivelul de pierderi dintr-o zi oarecare?

Specialistii sustin ca, asemenea aruncarii unei pietre intr-un lac, valul va fi mai mare pana ajunge la mal. Iar, Romania se afla la "mal", mai precis este o economie periferica.

"Scade pentru ca, la noi, piata bursiera este putin adanca, adica sunt putine societati listate. O singura tranzactie poate influenta foarte tare indicii bursieri. Nu stiu daca a fost cazul acum, dar banuiesc ca pot fi si asemenea situatii. Eu pun totul pe seama faptului ca bursa noastra este o bursa tanara, cu putine societati si putine tranzactii", a declarat, pentru Ziare.com, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Un factor deloc de neglijat este faptul ca o buna parte din investitori sunt straini, iar acestia au tendinta de a fugi de pe pietele mai putin dezvoltate, in momentul aparitiei unor evenimente internationale ingrijoratoare, cum a fost scaderea ratingului Statelor Unite de catre agentia Standard & Poor's.

"Cresterea burselor, din ultimul an, a reflectat stabilizarea companiilor, dar numai partial consumul. Acum, are loc o reasezare, evident potentata de downgrading si datoriile nationale", explica Siminel Andrei, directorul general al NCH Advisors, contextul international care influenteaza si evolutia bursei de la Bucuresti.

In acest context, in opinia lui Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, este posibil ca strainii sa-si lichideze pozitiile. "Va mai continua scaderea, dar nu foarte mult, pentru ca nici nu aveam foarte mult, bursa noastra e destul de slab capitalizata", a precizat Voinea, pentru Ziare.com.

Insa, in cele din urma, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este dependenta de reactiile emotionale ale investitorilor, mai ales ca nu avem o piata destul de matura pentru a face fata putin mai bine problemelor de ordin psihologic.

Analistul financiar Valentin Ionescu este de parere ca scaderile care au loc pe bursa din Capitala sunt rezultatul mai multor factori, unul din cei mai importanti fiind reflectarea sentimentului investitorilor straini.

"Bursa din Bucuresti, desi este mai putin conectata decat cea din Budapesta, Praga sau Varsovia la ce se intampla in lume, ea reflecta o stare de spirit, un fenomen psihologic care s-a produs peste tot in lume. S-au adaugat si aspectele de natura structurala, care tin de o lichiditate scazuta a economiei, de faptul ca nici aici nu s-au luat masuri ferme a intreprinderilor si de crestere a firmelor care sunt cotate pe bursa, inclusiv a celor de stat, desi se fac promisiuni de anul trecut", a explicat Ionescu, pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, analistii nu ignora nici efectul de turma al investitorilor. "In primul rand, lichiditatea la nivelul bursei noastre este destul de mica, ceea ce tinde sa amplifice miscarile de scadere sau de crestere in conditii de dezechilibru la nivelul pietelor mondiale. In al doilea rand, investitorii institutionali autohtoni nu sunt neaparat majoritari in piata ceea ce creeaza un risc mai mare de reactii emotionale (asa numitul "efect de turma")", a spus, pentru Ziare.com, analistul financiar Ovidiu Dumitrescu, din cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

Ce impact are BVB in economia Romaniei?

Deprecierile impresionante de pe BVB nu se reflecta, insa, si in economia reala, avand in vedere rolul putin important pe care il joaca bursa in Romania, din cauza dimensiunii sale reduse. De exemplu, din top 100 cele mai mari companii din Romania, doar 12 sunt listate pe bursa, potrivit lui Liviu Voinea.

In schimb, turbulentele din pietele financiare internationale pot afecta Romania atat la nivelul costurilor pentru imprumuturi, cat si la nivelul investitiilor. In primul caz, aversiunea la risc ar putea determina o crestere a randamentelor cerute pentru titlurile de stat romanesti. In al doilea, din cauza lipsei capitalului, dar si a incertitudinii, potentialele investitii straine ar putea fi amanate.

Un alt efect negativ s-ar putea regasi in programul de privatizare inceput in Romania, prin listarea pe bursa a unor mari companii de stat. "Spre diferenta de Statele Unite, unde bursa este o parte importanta a sistemului economic prin rolul sau in finantarea companiilor, in Romania, BVB are un rol marginal in partea de finantare. Influenta negativa directa va fi limitata la reducerea gradului de incredere pentru acel segment al populatiei si agentilor economici care urmareste pietele financiare. Un efect negativ indirect va exista prin ingreunarea programului de privatizari, care ar fi adus Romaniei atat o mai mare credibilitate pe plan extern cat si o organizare mai eficienta in economia nationala", a precizat Ovidiu Dumitrescu.

Francul elvetian creste, dar nu ne afecteaza

Leul a fost afectat, la randul sau, de teama investitorilor internationali, inregistrand scaderi de 0,54%, marti fata de luni, in raport cu euro. Cu toate acestea, analistii insista ca fluctuatiile nu vor fi majore.

"Sigur ca agitatia de pe marile piete creeaza o stare de nervozitate, care se face simtita si pe piata valutara de la Bucuresti. Am vazut si astazi o depreciere a leului. Dar, asa cum spunea chiar ieri guvernatorul, miscari de pe piata valutara care sunt mai mici de 3 - 4 la suta nici nu ar trebui sa fie bagate in seama", a explicat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

La randul sau, Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii KTD Invest, crede ca BNR este deosebit de puternica, in aceasta perioada, si supravegheaza foarte atent piata, fara sa permita fluctuatii ample.

Francul elvetian este singura moneda cu o crestere semnificativa atat fata de leu, cat si fata de euro sau dolar. Pe plan local, valoarea sa a depasit 4 lei/unitate, insa impactul ar trebui sa fie redus, datorita faptului ca este prea putin folosit in economia reala, fiind afectati doar cei care au contractat credite in aceasta moneda, nu foarte multi la numar.

Prin urmare, cursul valutar va fi determinat, mai degraba, de evolutia economiei din Romania. "Daca exporturile noastre vor scadea, de exemplu, atunci, intr-adevar, avem o problema. Francul a crescut artificial, dar aceasta crestere reprezinta o problema si pentru tara emitenta, nu doar pentru cei care s-au folosit de aceasta moneda. Chiar si elvetienii, in momentul de fata, nu cred ca sunt multumiti de aceasta crestere artificiala a monedei lor", a precizat analistul Valentin Ionescu.

Cat va mai dura tsunami-ul bursier?

Dupa ce, pe parcursul zilei, principalii indici ai BVB se depreciasera cu valori cuprinse 5 si 15 la suta, finalul sedintei a adus o revenire a pietei, la valori mai apropiate de cele ale unei zile normale.

Pe fondul deschiderii in crestere a bursei din New York, indicele Nasdaq castigand 1,96 la suta, iar Dow Jones 0,55%, in Romania, indicele BET-C a inchis cu o scadere de 3,37%, iar BET (al celor mai lichide zece companii) de 1,97%. In acelasi timp, BET-FI (care urmareste evolutia SIF-urilor), ce ajunsese la scaderi de chiar 15 procente marti, a inchis mult mai moderat, cu o depreciere de 4,93%.

De altfel, o prabusire a bursei romanesti precum cea din ultimele doua zile este putin probabila, potrivit specialistilor. "Nu cred ca putem vorbi de un crah al bursei de la Bucuresti. Asa ceva este exclus. S-ar putea sa mai dureze, dar nu cu scaderi excesive", a declarat Adrian Vasilescu. "Ceea ce se intampla la bursa nu reflecta starea de fapt a economiei romanesti. Ea reflecta, mai degraba, starea lumii", a adaugat el.

In plus, in opinia lui Iulian Panait, piata din Romania a atins, deja minimul, iar scaderile din zilele urmatoare nu ar trebui sa fie la fel de accentuate. "Piata se va mai stabiliza si, chiar daca vor mai fi scaderi, nu anticipez sa fie la fel de ample", a spus Panait pentru Ziare.com.

Volatilitatea din piata ar putea continua, potrivit lui Ovidiu Dumitrescu, inca 2 - 6 saptamani, urmand ca, dupa aceea, sa se intre pe un trend ascendent, desi cu majorari mai putin spectaculoase decat pana acum.

Pe plan international, cel mai probabil, in viitorul apropiat, "pietele se vor stabiliza la un nivel mai scazut", considera directorul general al NCH, Siminel Andrei, care crede ca exista "o sansa din patru" ca sa izbucneasca o criza de amploarea celei din 2008.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#Bursa Valorii Bucuresti, #scadere BVB, #scadere burse internationale, #crah burse , #bursa