Merita cumparate actiunile Facebook?

Vineri, 18 Mai 2012, ora 07:19
3813 citiri
Merita cumparate actiunile Facebook?
Foto: Daylife

Cea mai asteptata oferta publica initiala din ultimii ani, a Facebook, ce isi are startul vineri, ar putea produce peste 100 de miliarde de dolari.

Merita, totusi, investit in actiunile Facebook? Unii analisti sustin ca singurii investitori care ar trebui sa cumpere sunt cei care ar fi dispusi sa piarda toata suma respectiva.

"Avand in vedere ca Facebook este o companie in crestere, exista mult potential, insa exista si un risc de scadere substantial, daca rezultatele companiei nu se ridica la nivelul asteptarilor", a explicat Jay Ritter, profesor de Finante la Universitatea din Florida, citat de CNN Money.

Cumpararea unor actiuni in timpul ofertei publice initiale este un proces dificil pentru investitorii mai mici. Facebook incearca sa-si faca titlurile disponibile tuturor, insa cererea mare a condus la majorarea pretului pana la un interval cuprins intre 34 si 38 de dolari/unitate.

Acest lucru nu inseamna ca investitorii trebuie sa stea de-o parte de listarea Facebook. Potrivit lui Bogdan Gherghe, analist in cadrul firmei de brokeraj Tradeville, compania este in crestere, iar pretul stabilit este corect, luand in considerare interestul ridicat al investitorilor.

"Succesul LinkedIn, de anul trecut, va alimenta cererea pentru cel mai anticipat IPO, de la Google (2004) pana in prezent. Evolutia viitoare a companiei si a cotatiilor titlurilor va depinde de modul in care va reusi sa isi creasca numarul de utilizatori si veniturile. Estimarile analistilor chestionati de Reuters sunt pentru un profit net de 0,49 dolari in acest an (per actiune - n.red.) si cresterea profitabilitatii cu 253%, pana in 2016", a declarat Gherghe, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, majoritatea veniturilor retelei de socializare provin din publicitate, prin plasarea de reclame, inclusiv anunturi premium, cu un continut interactiv. De asemenea, recent, a introdus un drept de proprietate care ii permite sa primeasca comisioane de la companiile de jocuri sociale, gen Zynga.

"Facebook a atins rapid un model de business de succes, cu venituri de peste 4 miliarde de dolari si marjele EBITDA de peste 60%. Avand in vedere cresterea rapida a numarului de utilizatori si gradul de conversie in venituri, Facebook pare a fi bine pozitionata pentru a se dezvolta intr-o piata de publicitate online de 68 de miliarde de doalri. Desi scaderea ritmului de dezvoltare poate fi o problema, noi metode de a folosi platforma pentru a genera venituri pot contribui la dezvoltarea companiei", a adaugat analistul Tradeville.

Evenimentele ar putea lua si o turnura negativa, exemple de acest gen existand din plin. Unul din acestea este IPO Groupon, din luna noiembrie a anului trecut. Tranzactiile s-au deschis la 28 de dolari, cu 40 la suta peste pretul ofertei publice initiale, iar, in prima zi de tranzactionare, pretul a urcat cu 56%, atingand un nivel maxim istoric pentru companie, de 31,14 dolari/titlu.

Investitorii care au cumparat actiuni in prima zi de tranzactionare au avut mari dificultati in a scoate profit, ulterior. In prezent, pretul per actiune este cu 40 la suta sub nivelul din timpul IPO.

In mod similar, pretul actiunilor Zynga a urcat cu 15% la debut, in luna decembrie a anului trecut, insa au inchis prima zi cu 5 la suta sub nivelul pretului IPO, in prezent aflandu-se cu 14 procente sub acel nivel.

Prin urmare, analistii straini recomanda achizitionarea actiunilor dupa cateva trimestre de la oferta publica initiala, cand pretul se stabilizeaza.

Facebook in Romania

Romanii s-au aratat, la randul lor, extrem de interesati de posibilitatea achizitionarii de actiuni Facebook, potrivit lui Victor Stanila, reprezentantul de PR al Tradeville.

"Subscrierea in cadrul ofertei initiale s-a putut face numai prin intermediul membrilor sindicatului de intermediere. Avem intentia de a aduce Facebook a BVB in cel mai scurt timp de la listarea pe o piata reglementata pentru a completa oferta de actiuni internationale tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. In prezent, Tradeville analizeaza posibilitatea de a introduce la tranzactionare titlurile Facebook cat mai curand posibil", a precizat Stanila.

Romanii care vor sa investeasca in Facebook de la prima sedinta bursiera pot tranzactiona derivate cu activ suport actiuni, prin intermediul contractelor pentru diferenta (CFD).

"Aceste intrumente vor fi disponibile atat cu marja de 12% pentru investitorii cu un apetit mai mare la risc, cat si cu marja de 100% pentru cei conservatori. CFD-urile permit deschiderea unei pozitii short, in cazul in care investitorul mizeaza pe scaderea pretului, si intrarea long, in situatia in care se preconizeaza aprecierea actiunilor. In cazul tranzactiilor cu derivate activ suport Facebook, posibilitatea de a lua pozitii short va fi posibila in curand", a adaugat reprezentantul Tradeville.

Potrivit spuselor sale, clientii firmei de brokeraj pot tranzactiona aceste instrumente si prin intermediul platformei Startrade 360, atat in versiunea web, cat si desktop, precum si pentru iPhone.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#listare Facebook, #oferta initiala Facebook, #pret titluri Facebook , #bursa
Comentarii