Vrei bani? Invata cum sa investesti pe bursa

Vineri, 11 Februarie 2011, ora 07:25
23507 citiri
Vrei bani? Invata cum sa investesti pe bursa
Foto: Daylife

Plasarea unei parti din economiile personale in investitii la bursa este deja o obisnuinta in tarile occidentale si nu numai, insa, in Romania, reprezinta o practica aproape total ignorata. Care sunt costurile, ce trebuie sa facem si cat de bine este sa investim la bursa?

Principalele avantaje ale investitiilor pe pietele de capital sunt protejarea puterii de cumparare a banilor pe termen lung, construirea unui plan de pensii si obtinerea, pe termen lung, a unei noi surse de venit.

Daca nu ati mai facut acest lucru nicioadata, este recomandat ca primul pas sa fie gasirea unui profesionist, fie ca este consultant de investitii sau broker.

Potrivit lui Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta pe investitii KTD Invest, este esential ca investitorul, mai ales la inceput, sa aiba pe cineva cu experienta care sa-i spuna daca este o perioada buna de investit sau nu, daca profilul personal, familial si profesional se potriveste cu ideea de a investi pe bursa sau nu. "Poate ajungi la concluzia ca tu, ca individ, oricum te expui la foarte multe riscuri din activitatea profesionala sau ai cheltuieli foarte mari si atunci sa vii la bursa ar fi un stres in plus si nu ar fi inteligent", a explicat Panait, pentru Ziare.com.

"Deciziile astea sunt importante: daca e un lucru bun pentru tine sa investesti, daca e o perioada buna, care sunt companiile in care trebuie sa cumperi actiuni si, evident, cand sa vinzi acele actiuni", a completat Panait.

Primul pas in "aventura" pe piata de capital consta in acumularea de cunostinte despre domeniul bursier, atat prin lectura de reviste si carti de specialitate, cat si prin participarea la seminarii legate de teme financiare.

Ulterior, se poate deschide un cont demonstrativ de tranzactionare in cadrul unei firme de brokeraj, timp de 3 - 6 luni, astfel incat sa isi puna in practica strategia de investii. Apoi urmeaza deschiderea unui cont real, potrivit analistului financiar Dragos Darabut, din cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

Cat costa prima investitie?

Desi unii brokeri, in general bancile mari, au exigente mai mari, acceptand doar clienti cu anumite sume de bani, care pot fi chiar si de 100.000 de euro, exista si brokeri care nu impun o suma minima.

"Daca vizeaza orizonturi mai scurte de timp, atunci profilul de speculator este cel care trebuie ales. De regula, speculatorii tranzactioneaza produse derivate, contracte futures, optiuni sau contracte pentru diferenta (CFD-uri), care la permit sa aloce sume mai mici de bani. Oportunitatile sunt mari in aceste cazuri, dar si riscurile sunt pe masura. Cred ca un speculator poate incepe o strategie de tranzactionare cu o suma cuprinsa intre 5.000 - 15.000 de lei", a explicat Darabut, pentru Ziare.com.

Cand lucrati cu un broker, acesta este platit cu un comision, care reprezinta procent din valoarea tranzactiilor efectuate de client.

Iulian Panait nu recomanda investitiile bursiere pe Internet pentru incepatori, deoarece, in acest caz, nu aveti la cine sa apelati cand aveti nevoie de un sfat.

"Se pot face tranzactii prin Internet, ceea ce nu as recomanda unui incepator, pentru ca atunci este singur cu ecranul din fata lui, nu are acces la sfaturi, nu are acces la niciun fel de indrumare si s-ar putea sa faca multe greseli. Daca e experimentat, da, poate sa lucreze direct cu calculatorul si poate sa plateasca comision foarte mic. Cand lucrezi cu un broker, comisioanele sunt spre 1 la suta, rar trec de 1%", a explicat Panait.

In ce e bine sa investim?

Potrivit presedintelui KTD Invest, in aceasta perioada, in Romania, sunt recomandate investitii in companiile din domeniul energiei si al utilitatilor.

Pe de alta parte, in ultimele luni, aceste companii au crescut foarte mult, ca atare este posibil ca, in urmatoarele saptamani, valoarea actiunilor acestora sa scada.

"E bine sa cumpere, e bine sa aiba in vedere sa cumpere actiuni la companii din sectoarele astea, dar poate nu astazi sau poate cumpara azi doar de 10 la suta si mai cumpara peste o saptamana de 20 la suta si asa mai departe", a spus Panait.

In general, sunt recomandate investitiile pe termen lung, cele sub un an de zile fiind speculatii.

"Oamenii nu au rabdare nici macar un an. Ei spun ca sunt investitori la bursa, dar cumpara si vand dupa trei saptamani. Nu-i nimic rau in asta. Dar trebuie sa fie constienti ca, daca fac investitii, inseamna o perioada mai lunga de timp. Daca vrei sa faci speculatii e foarte ok, dar ai un risc ceva mai mare, pentru ca nu stii ce se poate intampla maine. In vreme ce, daca investesti pentru trei ani, nu te intereseaza ce se intampla maine", a comentat Panait.

Cum putem investi pe bursele din strainatate?

Procesul prin care trebuie sa trecem pentru a deveni investitori la o bursa dezvoltata din strainatate este mai simplu decat pentru cea din Romania. In schimb, potrivit lui Panait, investitiile in sine sunt mai greu de realizat din cauza faptului ca ritmul pe aceste piete este mult mai alert si exista un volum mult mai mare de informatii, care se poate dovedi coplesitor pentru un investitor incepator.

De asemenea, aceste investitii presupun un cost mai mare de tranzactionare, dar si pentru munca de cercetare.

"Pentru investitorul incepator sau care nu are foarte mult timp la dispozitie pentru cercetarea pietelor externe, solutia ideala este investitia intr-un ETF (exchange traded fund) care replica performanta unui fond sau a unui sector din alte tari", a explicat Dragos Darabut.

Pentru construirea unui portofoliu diversificat, pe o perioada mai lunga de timp, se recomanda detineri in tarile dezvoltate (SUA, Germania), care sa reprezinte 30 - 40 la suta din portofoliu, pe pietele emergente, in special cele asiatice (20 - 30 la suta din portofoliu), detineri de 10 - 15 la suta in ETF-uri ce ofera expunere pe marfuri (aur, petrol) si 20 - 25 la suta in depozite bancare, recomanda analistul Tradeville.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#investitii bursa, #firma brokeraj, #plasamente bursa , #bursa