Desenele animate aduc profit pe bursa americana

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 15:21
2027 citiri
Desenele animate aduc profit pe bursa americana
Foto: toptouristsites.com

Actiunile listate la bursele americane au avut in acest an evolutii semnificative in ambele sensuri, de la scaderile inregistrate de Facebook, Hewlett-Packard sau McDonald's, pana la randamentele foarte bune marcate de Apple, Walt Disney si Wal-Mart.

Walt Disney s-a aflat printre companiile care au adus randamente foarte bune investitorilor la bursa, realizand dupa primele 10 luni ale anului un profit de aproape 30%.

Lider cu vechime al indragitei industrii a desenelor animate, Walt Disney a devenit in timp cea mai mare companie de entertainment din lume, incluzand - alaturi de "lumea lui Mickey Mouse" - reteaua americana de productii si televiziune ABC ("Anatomia lui Grey", intre alte seriale de succes), conglomeratul media ESPN (axat prioritar pe programe de sport), Lucasfilm Ltd (achizitionata de Walt Disney in 2012), alte case de productie si distributie de film (care in 2012 au lansat, intre altele, filmul "The Avengers", cu incasari record) si alte firme din domenii adiacente.

Actiunile Wal-Mart Stores, cel mai mare retailer din lume, au adus, la randul lor, dupa primele zece luni ale anului 2012, un profit de circa 25%. In octombrie, actiunile Wal-Mart - cel mai mare angajator privat la nivel mondial - au atins maximul istoric, ca urmare a cresterii consistente a vanzarilor in magazine inca dinaintea startului sezonului de iarna.

"Desigur, nu putem vorbi despre profitul pe care l-au adus investitorilor actiunile unor firme americane fara sa analizam Apple, cea mai valoroasa companie din toate timpurile. Actiunile sale au inregistrat un maxim istoric in luna septembrie, dupa care au intrat intr-o perioada de declin, in contextul unui cumul de factori: competitia in crestere pe aceasta piata foarte mobila, raportarea unor rezultate in crestere dar sub asteptarile lumii financiare, unii investitori nemultumiti de anumite caracteristici ale produselor lansate in aceasta toamna etc.

Cu toate acestea, actiunile Apple au adus dupa primele 10 luni ale acestui an un profit de cca 45%", a aratat Victor Safta, director general Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Facebook sta prost, dar mai are multe de spus

La polul opus, actiunile Facebook au scazut cu cca 49% de la listarea lor la bursa in luna mai si pana la finele lunii octombrie.

"Fata de primele luni dupa listare, in octombrie volatilitatea actiunilor Facebook a mai scazut intr-o oarecare masura: investitorii au incredere in perspectivele companiei, dar nu stiu cata incredere sa aiba... Cel mai probabil, insa, fiind o companie foarte inovatoare, Facebook mai are multe de spus", a precizat Victor Safta.

Actiunile Hewlett-Packard s-au depreciat, la randul lor, cu aproape 48% dupa primele 10 luni ale acestui an, compania confruntandu-se cu ample programe de restructurare, pe fondul scaderii consistente a cererii de imprimante, calculatoare, alte echipamente pentru centrele de date etc.

In aceeasi perioada de timp, McDonald's a inregistrat o depreciere de cca 14% a actiunilor sale, in contextul scaderii vanzarilor.

Dupa maximul istoric atins la inceputul lunii octombrie, actiunile Google au intrat pe un trend descendent (ajungand astfel la doar 4% crestere pe primele zece luni din acest an), dupa ce compania a anuntat rezultatele financiare sub asteptari si le-a publicat mai devreme decat prevad uzantele din SUA.

"O evolutie interesanta ar putea avea in viitor actiunile Microsoft: compania se reinventeaza, pasul important in acest sens fiind facut deja prin intrarea sa in acest an pe piata tabletelor", a aratat Victor Safta.

Prin intermediul platformelor online de tranzactionare, investitorii din Romania au acces la instrumente financiare bazate pe actiuni de pe intreg mapamondul.

"Investitorii trebuie sa cunoasca foarte bine companiile pe care le vizeaza, sa fie la curent cu planurile acestora, cu calendarul lor de actiuni si anuntare a rezultatelor financiare si, desigur, trebuie sa cunoasca evolutiile la nivel macroeconomic.

Insa, foarte important, investitiile trebuie sa fie precedate in primul rand de verificarea casei de brokeraj prin care o persoana intentioneaza sa investeasca, si anume sa fie o companie autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sau de o institutie similara, de preferat din UE", a aratat Victor Safta.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#profit companii americane bursa, #companii americane bursa , #bursa