Ziare.com

Este Grecia o investitie mai buna decat China?

de Camelia Sisea
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 00:07

   

Este Grecia o investitie mai buna decat China?
In pofida problemelor financiare majore cu care se confrunta tara, piata de capital din Grecia a inregistrat in avans semnificativ, depasind chiar si pietele din tari mai puternice precum China.

In timp ce guvernul de la Atena face, de la inceputul crizei europene a datoriilor suverane, eforturi in scopul reducerii deficitului bugetar, asigurarii finantarii si implementarii masurilor de austeritate, indicele compozit al bursei de la Atena a inregistrat un avans de 11,65% de la inceputul anului, in timp ce indicele bursei franceze, de exemplu, a urcat cu 11,20%.

Performanta Greciei este mai impresionanta atunci cand este comparata cu situatia bursei din China, unde indicele compozit Shanghai a pierdut 7,61% de la inceputul acestui an.

"Exista suficiente exemple cu privire la existenta unei diferente majore intre produsul intern brut al unei tari si performanta pietei de capital. De exemplu, China, in perioada 2007-2008: cand rata de crestere era de 10%, indicele compozit Shanghai a scazut de la peste 6.000 de puncte la aproximativ 2.000 de puncte", a spus Adrian Foster, analist sef la Rabobank.

Performanta puternica a bursei elene reflecta nivelul minim atins in iunie 2011, cand a scazut sub 500 de puncte, inainte de aprobarea celui de-al doilea imprumut pentru Grecia. Ulterior, indicele compozit al bursei s-a mentinut, in general, in teritoriul negativ.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1353 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor