Fondul Proprietatea s-a listat pe Bursa: 0,61 de lei, primul pret

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 10:37
3261 citiri
Fondul Proprietatea s-a listat pe Bursa: 0,61 de lei, primul pret
Foto: The Money Channel

Primele actiuni ale Fondului Proprietatea (FP) vandute pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au avut pretul de 0,61 de lei/unitate, sub nivelul ultimei valori oficiale, de 1,15 lei/titlu.

"Scopul nostru este de a dezvolta piata de capital romaneasca, astfel incat investitorii din toata lumea sa vina. Fondul Proprietatea va reprezenta Romania in fata lumii. Vom comunica din ce in ce mai multe detalii legate de acest emitent", a declarat Mark Mobius (foto), presedintele Franklin Templeton, administratorul FP, cu cateva minute inainte de deschiderea primei sedinte de tranzactionare in care a fost prezent si Fondul.

"Avem nevoie de sprijinul autoritatilor, al actionarilor, al partenerilor. Succesul acestui fond va duce la o crestere a Romaniei in ochii investitorilor straini", a explicat Mobius.

Potrivit lui Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, listarea este doar primul pas in dezvoltarea fondului. "Avem in fata o serie de provocari. Ne mentinem angajamentul de a sustine actionarii in perioada urmatoare", a spus Konieczny.

Stere Farmache, presedintele Consiliului de Administratie al BVB, a explicat ca aceasta listare reprezinta cel mai important pe bursa din Romania, egaland deschiderea sa. "In 15 ani nu am vazut am vazut mai multi oameni interesati de Bursa de Valori Bucuresti", a spus el.

Oficialul BVB a adaugat ca spera ca listarea Fondului Proprietatea sa determine si alte companii de stat sa faca acest pas. "Cred ca listarea FP poate sa reprezinte un eveniment capabil sa genereze, in viitor, o cascada de evenimente pozitive pentru piata de capital, dar si pentru economie in general. Listarea FP poate sa plaseze piata de capital si BVB pe o alta platforma, in asa fel incat antreprenorii sa devina mai relaxati in relatia cu piata de capital, pentru finantarea lor prin piata de capital", a spus Farmache.

De asemenea, listarea fondului aduce tehnici de tranzactionare in premiera, cum ar fi imprumutul de actiuni, vanzarile scurte si institutia market maker-ului.

"Acesta este tipul de evenimente de tranzactii de care avem nevoie. Nu am avut prea multe. Spre sa capete o oarecare frecventa", a adaugat presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Mentalitatea Guvernului Romaniei, cea mai mare grija pentru administratorii FP

Potrivit lui Mark Mobius, cea mai mare temere, in acest moment, o reprezinta filosofia si mentalitatea Guvernului roman, criticand obligarea companiei Romgaz de a face o donatie de 400 de milioane de lei catre bugetul de stat, pentru finantarea deficitului.

"Depinde daca vor sa aiba o piata de capital libera, deschisa, vor sa isi trateze actionari minoritari intr-un mod corect, pentru ca, daca nu se intampla acest lucru, nu vei avea o piata de capital. Donatia a daunat mult pietei. Trebuie sa aflam ce le trece prin minte cand iau astfel de masuri. Noi vrem sa dezvoltam piata de capital. Sunt optimist ca putem schimba aceasta situatie. Acest lucru este cea mai mare temere si provocare din perioada urmatoare", a spus Mobius.

El a adaugat ca Romania ar trebui sa se uite si inspre Est, nu doar spre Vest, cand vine vorba de listarea unor companii pe bursele straine.

Desi admite ca listarea Fondului Proprietatea pe o piata internationala este "un vis", trebuie sa vada intai unde va exista cerere, acesta fiind un obiectiv pe termen lung.

"Unul din obiectivele cheie este de a privatiza o parte din companiile romanesti, in Romania si pe pietele internationale. Al doilea este de a nu privi doar spre Vest, ci si spre Est, pentru ca, daca luam in calcul volumele de bani din China, Japonia, etc, Romania trebuie sa priveasca spre Vest si sa listeze in Hong Kong. O mare companie ruseasca a fost listata in Hong Kong si a strans miliarde de dolari. Vrem sa ajutam guvernul Romaniei sa stranga bani prin aceste companii", a explicat presedintele Franklin Templeton.

De altfel, si managerul Fondului sustine ca marile companii de stat trebuie, cum ar fi Romgaz si Hidroelectrica, ar trebui listate pe bursa, deoarece acest lucru le-ar permite sa-si imbunatateasca nivelul eficientei si sa acumuleze capital suplimentar.

De asemenea, Konieczny nu este de acord cu fuzionarea companiilor din energie, spunand ca ar fi mult mai eficient, din punct de vedere financiar, ca aceastea sa fie listate.

Ce reprezinta listarea FP pentru piata de capital din Romania?

Analistii sunt de parere ca listarea Fondului Proprietatea reprezinta o sansa importanta de a iesi din mediocritate, fiind un pariu pe viitorul Romaniei.

"Din punct de vedere cantitativ, BVB va avea avea o noua sursa de venit, actiunea FP are sanse sa fie una dintre cele mai tranzactionate titluri din piata, atat de speculatorii locali, cat si de fondurile de investitii externe", a declarat, pentru Ziare.com, analistul financiar Dragos Darabut, de la firma de brokeraj Tradeville.

Potrivit spuselor sale, in ultimii ani, o parte din speculatori au cumparat actiuni la preturi cuprinse intre 0,2 - 0,4 lei/actiune, iar vanzarea lor la pretul de 0,5 - 0,6 lei le-ar aduce un randament intre 50 - 200 la suta.

"S-ar putea sa asistam la o puternica presiune de vanzare in primele zile de tranzactionare. Pe de alta parte, listarea Fondului a starnit, cu siguranta, si interesul fondurilor de investitii straine. Ramane de vazut daca acestea vor lua pozitii inca din primele zile de tranzactionare sau daca vor astepta cu scopul de a cumpara la un pret mai mic. Pe baza analizei fundamentale compararea mediei P/BV a sectorului international de fonduri de investitii cu active similare cu valoarea contabila pe actiune a FP estimata pentru 2010 ofera un pret orientativ de 0,8 lei/actiune care ar putea fi atins pe parcursul lui 2011", a explicat Darabut.

Care sunt riscurile investitiei in FP?

Printre riscurile pe care le presupune investitia in fond se numara riscul de lichiditate si riscul ca statul sa restructureze sectorul energetic din Romania, a precizat analistul.

Potrivit ultimei estimari a Franklin Templeton, valoarea fondului este de 15,3 miliarde de lei, adica 13,3 la suta din capitalizarea bursei. Daca se exclude Erste, ponderea FP este de 25 la suta.

Din acest motiv, orice tranzactie risca sa fie facuta la un pret mai mare/mic decat in mod normal, influentand negativ profitabilitatea fondului.

"Detinerile actuale ale fondului nu sunt lichide, o mare parte din societati fiind nelistate, in timp ce unele din cele listate nu au dezvoltat o piata lichida. In acest fel, poate fi dificil ca acestea sa fie vandute in cazul in care ar fi necesara lichidarea investitiei. Daca fondul intentioneaza sa lichideze rapid, partial sau integral, o detinere, acesta poate obtine semnificativ mai putin decat valoarea la care a fost inregistrata anterior investitia, ceea ce ar putea duce la o scadere a valorii activului net", a explicat Darabut.

Din punctul de vedere al restructurarii sectorului energiei, in urma fuziunii companiilor, FP ar urma sa detina 15,1 la suta din Electra si 15,9 la suta din Hidroenergetica. Totusi, Franklin Templeton se opune acestor fuziuni si a reusit sa suspende executarea hotararii din AGEA Nuclearelectrica pana la solutionarea irevocabila a dosarului.

"Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt doua companii profitabile, peste 22% portofoliu fiind active detinute la cele doua companii. In urma fuziunilor, profitabilitatea celor doi colosi energetici va fi inferioara marjelor nete inregistrate de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra FP. De asemenea, statul ar putea majora capitalul social al celor doua companii, ceea ce ar putea dilua participatia FP", a incheiat analistul financiar.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#listare Fondul Proprietatea, #Mark Mobius FP, #Franklin Templeton FP, #listare FP , #bursa
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
vor cumpara masiv mafioti alde SOV-tiriac-Patriciu-Felix....pina se va alege praful de tara asta!