Fondul Proprietatea, listare la bursa de la Londra

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 19:01
2586 citiri
Fondul Proprietatea, listare la bursa de la Londra
Foto: fondulproprietatea.ro

Fondul Proprietatea (FP) vizeaza listarea secundara pe bursa de la Londra pe 29 aprilie, sau in jurul acestei date, prin intermediul certificatelor de depozit (GDR), a anuntat, luni compania.

"The Bank of New York Mellon a fost numita de catre Fond ca banca depozitara pentru facilitatile de GDR si admiterea la tranzactionare a GDR-urilor pe bursa de la Londra este preconizata a avea loc in data de sau in jurul datei de 29 aprilie", se arata intr-o actualizare privind listarea secundara transmisa de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Actionarii Fondului Proprietatea au acordat, in luna ianuarie, un nou mandat administratorului societatii, valabil pana in luna iulie, pentru listarea pe piata britanica.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat, in ianuarie, ca Fondul s-ar putea lista secundar pe bursa de la Londra in aprilie-mai, in functie de aprobarile ASF. Ulterior, administratorul FP a afirmat ca intrarea pe piata britanica ar putea avea loc la inceputul lunii mai.

Solicitarea pentru completarea ordinii de zi a AGA cu propunerea acordarii unui nou mandat a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care fondul american Elliott detine, potrivit celor mai recente raportari, 15,86% din actiunile Fondul Proprietatea. Manchester Securities este cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea. O alta companie a grupului Elliott, Beresford Energy Corp, are o participatie de 1,8%.

Administratorul Fondului a primit mandat pentru listare "prin intermediul unor detineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirecta".

Mandatul precedent al administratorului pentru listarea la Londra a fost aprobat in aprilie 2014, iar Fondul Proprietatea a inaintat pe parcursul anului trecut mai multe termene pentru listarea la Londra, asteptand aprobarea de catre ASF a regulamentului privind titlurile de interes.

Detalii despre listare

In Marea Britanie, Fondul Proprietatea intentioneaza sa se listeze pe Specialist Fund Market, piata reglementata a bursei de la Londra pentru fonduri de investitii specializate. Specialist Fund Market este destinata investitorilor institutionali, profesionisti si bine informati.

ASF a aprobat la 5 noiembrie modificarile necesare extinderii posibilitatii emiterii certificatelor de depozit pentru toti emitentii listati in Romania. In urma deciziei, toate societatile listate pe piata de capital din Romania pot sa fie admise la tranzactionare si in alte state membre ale Uniunii Europene prin intermediul certificatelor de depozit (listare indirecta).

Certificatele de depozit au la baza actiuni suport si confera detinatorului drepturi si obligatii aferente actiunilor suport, precum si dreptul de a obtine, prin conversie, actiuni suport.

Fondul Proprietatea a optat pentru o listare prin intermediul certificatelor de depozit, dupa ce ASF nu a aprobat la timp regulamentul privind titlurile de interes, instrument financiar pe care Fondul l-a preferat initial GDR-urilor pentru intrarea pe piata britanica.

Pentru a se putea lista prin titluri de interes, FP avea nevoie ca acest regulament sa intre in vigoare pana la sfarsitul lunii martie, potrivit unor declaratii ale oficialilor companiei.

Decizia ASF

ASF a aprobat la inceputul lunii aprilie proiectul de regulament care permite listarea actiunilor tranzactionate la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat UE prin intermediul titlurilor de interes. Autoritatea a luat in discutie proiectul privind titlurile de interes si la sfarsitul lunii noiembrie, dar a decis sa nu il aprobe.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#Fondul Proprietatea listare bursa Londra , #bursa