Ziare.com

In ce putem investi la bursa, in acest an?

de Teodora Bodeanu
Luni, 02 Mai 2011, ora 07:52

   

In ce putem investi la bursa, in acest an?
Perioada verii este, in mod obsinuit, mai putin interesanta din punctul de vedere al activitatii bursiere, insa restructurarea companiilor de stat, care implica si vanzarea unor pachete de actiuni, ar putea mentine Bursa de Valori Bucuresti in atentia investitorilor locali si straini, in a doua jumatate a anului.

Pe fondul unor burse influentate de dezastre naturale si revolte, la nivel mondial, in Romania bursa ar putea beneficia, totusi, de un avans, datorita estimarilor privind cresterea economica.

In acest an, Guvernul si Fondul Monetar International estimeaza o crestere a produsului intern brut de 1,5 la suta, dupa doi ani de recesiune, lucru ce ar putea conduce si la majorarea disponibilitatii investitorilor de a efectua mai multe tranzactii.

Potrivit specialistilor, companiile care reusesc sa obtina o crestere mai mare, in astfel de conditii economice, sunt cele ciclice.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

"Sansele ca economia Romaniei sa revina pe crestere in 2011 sunt destul de mari, tinand cont de avansul pe care productia industriala l-a luat anul trecut. In acest fel, momentul actual poate fi considerat un punct de inflexiune pe graficul economiei locale.

In astfel de perioade, companiile care inregistreaza un ritm mai avansat de crestere sunt cele ciclice, din sectoare precum bancar, financiar, constructii, productie si accesorii auto", a explicat, pentru Ziare.com, Dragos Darabut, analist financiar in cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

Potrivit spuselor sale, este greu de crezut ca actiunile companiilor din sectorul constructiilor, de exemplu, vor suscita prea mult interes, avand in vedere ca acest domeniu este in continua scadere.

Pe de alta parte, actiunile societatilor de investitii financiare se tranzactioneaza la un pret cu aproximativ 25% mai scazut fata de nivelul maxim inregistrat in aprilie 2010. Prin urmare, acestea ar putea inregistra cresteri in a doua jumatate a anului, desi analistul firmei de brokeraj Tradeville nu se asteapta la evolutii spectaculoase.

Ce oferte publice trebuie urmarite?

In ce si-ar putea plasa, insa, investitorii banii in aceasta vara si pana la sfarsitul anului? Se pare ca Guvernul le-a usurat, intr-o oarecare masura, luarea unei decizii in aceasta privinta.

Din dorinta de eficientizare a companiilor de stat si obligat de angajamentele luate in fata Fondului Monetar International, statul va scoate la vanzare, pe bursa, pachete de actiuni din cadrul mai multor companii.

Prima dintre ofertele publice va fi cea a Petrom (SNP), Guvernul punand "la bataie" un pachet de 9,84 la suta din actiunile pe care le mai detine in prezent, anume 20,6%.

Potrivit premierului Emil Boc, pretul de vanzare al acestor actiuni va trebui sa fie de cel putin 600 de milioane de euro, adica suma pentru care s-a vandut Petrom catre OMV in 2004. Seful Guvernului insista ca, daca nu se va obtine cel putin aceasta suma, pachetul nu se va vinde.

Orice investitor dornic de a deveni actionar al celei mai mari companii de petrol si gaze din sud-estul Europei poate participa la oferta publica. Totusi, actionarul majoritar, OMV, a anuntat deja ca nu va lua parte. Avand in vedere ca detine deja 51% din compania romaneasca, majorarea participatiei nu ar modifica influenta pe care o are.

De asemenea, statul intentioneaza sa vanda 15 la suta din compania Transelectrica (TEL). Daca doriti sa investiti in domeniul energiei, va trebui sa faceti fata unei concurente acerbe.

Una din cele mai mari zece companii din lume, SGCC, din China, ar fi interesata de achizitia intregului pachet, potrivit unor surse.

Tot 15% se vor vinde si din actiunile Transgaz (TGN) si Romgaz, desi, in al doilea caz, oferta a fost amanata pentru 2012.

"De regula, pe timpul verii lichiditatea la bursa scade. Este totusi posibil ca anul acesta, ofertele speciale de vanzare la SNP, TEL, TGN sa starneasca un interes mai ridicat din partea investitorilor", a precizat Darabut.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1494 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor