Incertitudini la BVB - raport Tradeville

Joi, 19 Mai 2011, ora 17:12
1126 citiri
Incertitudini la BVB - raport Tradeville
Foto: Arhiva

Rezultatele companiilor din sectoarele chimic, farmaceutic si componente auto listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt in 2011 sub semnul incertitudinilor din cauza factorilor macroeconomici, dupa ce, anul trecut, au raportat date financiare solide.

"Pentru anul 2011 imaginea de ansamblu, atat pentru economia Romaniei cat si pentru cea mondiala, ramane marcata de incertitudini. In plan global, majoritatea economiilor vestice nu se bucura de reveniri spectaculoase in timp ce principalele economii emergente (China, Brazilia si India) se confrunta cu pericolul supraincalzirii.

In plan national, Romania se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste iesirea din recesiune, pe fondul cresterii sustinute a preturilor existand serioase riscuri de stagflatie", a declarat Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville, in raportul de analiza "Rezultate companii BVB - Anul 2010".

Sectorul ingrasaminte si produse chimice

Pornind de la asteptarile privind evolutia macroeconomica, sectorul chimic ar putea fi dezavantajat in cazul in care se admite scenariul unei iesiri tehnice din recesiune, nesustinuta de realitatatea economica.

In schimb, daca se accepta ipoteza apropierii sfarsitului recesiunii, sectorul industriei chimice poate reprezenta o alegere buna din perspectiva potentialul de crestere a pretului actiunilor, spun analistii firmei de brokeraj.

Sub-sectorul ingrasamintelor este unul care, in mod istoric, poate reprezenta o investitie buna chiar si in situatii de declin economic, fiind deja cunoscut exemplul firmei Potash Corp din Saskatchewan ale carei actiuni s-au remarcat in timpul recentei crize. Cu toate acestea, trebuie avute in vedere si factorii cu impact negativ.

"Dependenta de exporturi (circa 70% din vanzari) si de pretul gazului, care este utilizat nu numai ca sursa de energie, ci in primul rand ca materie prima, cerintele FMI si ale Comisiei Europene de crestere a pretului gazelor din productia interna si posibilitatea unui euro devalorizat in fata leului pot afecta serios profitabilitatea pe termen scurt a producatorilor de ingrasaminte", se precizeaza in raportul Tradeville.

Sectorul farmaceutic

In mod traditional, sectorul farmaceutic este vazut ca unul defensiv, fiind de obicei mai putin afectat de efectele recesiunilor. Ca urmare, momentul optim de investire este vazut ca fiind varful expansiunii economice atunci cand, spre deosebire de alte sectoare, actiunile din domeniul farmaceutic sunt, de obicei, subevaluate.

"Sectorul farmaceutic si, in general, supra-sectorul medical sunt afectate in mod pozitiv de tendintele demografice la nivel national si european. Astfel, pe masura imbatranirii populatiei, o proportie crescanda a resurselor financiare ale consumatorilor si ale statului vor fi alocate acestui gen de cheltuieli. Ca atare o expunere la sectorul farmaceutic reprezinta un avantaj pentru orice portofoliu", a explicat analistul Tradeville, Ovidiu Dumitrescu.

Sectorul componente auto

Industria auto a devenit "vedeta" economiei nationale in decursul crizei, in special datorita succesului comercial repurtat de uzinele Dacia pe mai multe piete externe, creandu-se astfel un climat favorabil pentru sectorul de piese si accesorii auto din punctul de vedere al cererii si al costului factorilor de productie.

"Avand in vedere teoria rotatiei sectoarelor, potrivit careia performantele fiecarui sector sunt optime in anumite momente ale cilcului economic, actiunile producatorilor de componente auto sunt, in mod normal, subevaluate in faza recesionara, ele urmand sa obtina rezultate financiare pozitive odata cu un eventual reviriment economic. Totusi, este de asteptat ca rezultatele acestor companii sa nu fie la fel de spectaculoase, atat din cauza unei posibile scaderi a cererii pentru modelele fabricate in Romania, cat si prin prisma cresterii costurilor de productie (salarii, materii prime) in faza de expansiune economica", a adaugat analistul Tradeville.

T.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#rezultate financiare sectorul chimic, #sector farmaceutic BVB , #bursa