Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Motivul pentru care Bursa a scazut dupa atacurile lui Tudose la adresa bancilor: Atentie la declaratii iresponsabile!

Marti, 05 Septembrie 2017, ora 07:47
5463 citiri
Motivul pentru care Bursa a scazut dupa atacurile lui Tudose la adresa bancilor: Atentie la declaratii iresponsabile!
Foto: Arhiva Ziare.com

Atacul premierului Mihai Tudose la adresa bancilor s-ar rasfrant asupra bursei locale, care a inregistrat o scadere destul de semnificativa. Dar de ce a reactionat piata de capital la declaratiile sefului Guvernului?

Joi, pe 31 august, la o zi dupa ce Tudose a comparat bancile cu banditul Terente, actiunile Bancii Transilvania si cele ale BRD Groupe Societe Generale au coborat cu 3-4%.

Drept urmare, per total, bursa a inregistrat un declin de aproape 1%, fiind trasa in jos de cele mai lichide actiuni de miercuri, primele 2 titluri bancare insumand tranzactii de 28,96 milioane lei, reprezentand 62,67% din rulajul de 46,21 milioane lei (10,06 milioane euro) al pietei de actiuni.

Mai mult, indicele reprezentativ BET a coborat cu 0,97%, pana la nivelul de 8.226,60 puncte, iar indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,91%.

Acest declin a avut loc in contextul in care anterior existau conditii de crestere pe bursa. Ziare.com a vrut sa afle de la specialisti de ce a avut loc acest declin pe bursa declansat de declaratiile lui Tudose.

Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers, subliniaza faptul ca pietele financiare au rolul de a oferi o imagine cat mai aproape de realitate a pretului corect al unui activ. Iar cum acesta depinde direct de fluxurile de capital viitoare, orice decizie referitoare la fiscalitate, afectand direct potentialul de profit atribuibil actionarilor, este relevanta pentru evaluarea actiunilor.

In plus, sectorul bancar este important pentru bursa locala, iar deseori doua dintre actiunile bancilor listate sunt in top 5 dupa volume. Nu de putine ori cea mai lichida actiune de la BVB a fost anul acesta cea a unei banci locale.

"Rulajul de joi al titlurilor bancare a adus volume mari, de 29 milioane de euro, peste media anului in bursa locala, din care 20 de milioane de euro a fost al celor mai tranzactionate doua banci. Emotia creata in jurul lansarii in discutie in spatiul public a propunerii de impozitare a activelor bancare a deblocat pachete importante de actiuni, iar sectorul financiar-bancar a pus presiune pe indicele BET, in care 2 banci au pondere de 30%", ne-a explicat Claudiu Cazacu, care a tinut sa mentioneze ca declaratiile lui nu trebuie sa fie privite ca recomandari de tranzactionare.

Sesiunile urmatoare, dupa dezmintiri oficiale legate de o eventuala supraimpozitare a bancilor, au permis recuperarea partiala a pierderilor, "ceea ce poate fi explicat atat printr-un peisaj volatil international, cat si prin pastrarea in ochii investitorilor a unei anumite probabilitati ca, in conditiile nevoii de suplimentare a resurselor bugetare, sa se ajunga totusi, in cele din urma, la o majorare a fiscalitatii", a mai spus Claudiu Cazacu.

Bursa tine cont de declaratii ale oficialilor

La randul sau, Ovidiu Dumitrescu, Deputy General Manager la Tradeville, puncteaza faptul ca bursa incearca sa incorporeze cat mai rapid in pretul activelor financiare toate informatiile publice relevante pentru dezvoltarea viitoare a acestora.

Drept urmare, declaratiile unor inalti functionari sau ai altor factori politici privind diverse politici publice care au impact asupra unei companii, a unui domeniu sau a intregii economii tind sa fie de interes.

Un exemplu din afara este ca bursa americana a fost impulsionata de declaratiile Secretarului Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, potrivit carora Casa Alba are un plan detaliat pentru reforma fiscala.

"BRD si TLV sunt printre cele mai lichide 13 actiuni romanesti listate la BVB si detin, la nivel de capitalizare, circa un sfert din valoarea totala a indicelui principal al bursei romanesti, indicele BET. Ca atare, faptul ca, la nivelul maxim al amplitudinii miscarii in jos a pretului, capitalizarea lor a scazut cu circa 1 miliard de RON, a contribuit semnificativ la deprecierea indicelui BET din cele doua zile.

Trebuie notat, totusi, ca joi au scazut mult si actiuni cum ar fi SNP (OMP-Petrom) pe fondul ingrijorarilor privind efectul noilor accize aplicate la vanzarile de carburanti asupra veniturilor companiei", ne-a explicat Ovidiu Dumitrescu.

Atentie la declaratii iresponsabile!

Ovidiu Dumitrescu crede ca evolutia viitoare a actiunilor bancilor listate la BVB va depinde atat de calitatea mediului socio-economic din Romania, cat si de conditiile monetare de la nivel mondial.

"Pana in prezent, cel putin la nivelul avansului PIB, economia locala a ocupat in ultimele trimestre un loc fruntas in UE si sunt sanse ca evolutiile pozitive sa se mentina daca mediul economic global nu se inrautateste si nici nu vom vedea implementarea de catre autoritati a unui sir de masuri care sa afecteze cresterea economica.

In plus, autoritatile monetare din SUA si zona euro nu par sa se grabeasca in a normaliza politicile monetare relaxate, ce au sustinut cresterea preturilor activelor financiare din ultimii ani", a spus specialistul Tradeville.

Pe de alta parte, oficialii romani trebuie sa tina minte ca declaratiile iresponsabile, care afecteaza companiile listate la bursa sau economia in general, vor fi taxate de investitori si de piata de capital.

Si sa nu uitam ca apartinem unei economii globale, iar orice schimbare la nivel geo-politic ne afecteaza si pe noi, dar si bursa.

"Efectul de incertitudine limiteaza de asemenea apetitul pentru risc. Evolutia pe termen scurt ar putea fi o recuperare foarte graduala, dar numai in conditiile in care mediul international nu se deterioreaza - iar riscurile la adresa acestui scenariu sunt in crestere, mai ales dupa o noua aprindere a tensiunilor in plan geopolitic, in urma testului recent din Coreea de Nord", a incheiat Claudiu Cazacu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#actiuni banci Tudose, #Tudose atac banci, #bursa Tudose atac banci, #Tudose banci , #bursa
Comentarii