Nuclearelectrica se listeaza pe bursa: Cum poti obtine o bucatica din "perla energiei"

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 09:49
4120 citiri
Nuclearelectrica se listeaza pe bursa: Cum poti obtine o bucatica din "perla energiei"

Statul incearca sa vanda pe bursa 10% din actiunile Nuclearelectrica, in cadrul primei listari initiale pe Bursa de Valori Bucuresti din 2008, la care poate participa orice persoana fizica sau juridica, inclusiv salariatii companiei.

Listarea are loc in perioada 9-20 septembrie, iar pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune.

"Compania este cunoscuta, e una dintre cele mai tehnologizate de stat, care prin aceasta majorare de capital devine si publica. Cred ca prin profilul ei, Nuclearelectrica este foarte bine vizata si bine privita de public", a precizat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital, pentru Ziare.com, firma care intermediaza procesul, alaturi de BT Securities.

Listarea la BVB se face prin majorare de capital. Astfel, investitorii interesati efectueaza un aport la capitalul social al companiei, in schimbul careia va primi actiuni de valoare nominala egala.

Vanzarea are loc intr-o conjunctura globala favorabila, in care fundamentele economice bune ale Romaniei pot atrage atentia investitorilor straini, conform analizei Tradeville, remisa Ziare.com.

"Societatea Nationala Nuclearelectrica este operatorul celor doua centrale nucleare (reactoare - n.red.) de la Cernavoda, care au generat anul trecut 19,4% din productia de energie a Romaniei. Cu o putere instalata de 1.413 MW, acestea se claseaza pe locul I intr-un clasament mondial al eficientei de la punerea in functiune, realizat de publicatia Nuclear Engineering International.

De asemenea, prin intermediul filialei sale Energonuclear, compania detine 84,65% din proiectul de realizare a reactoarelor 3 si 4, care i-ar dubla capacitatea de productie in linia obiectivului national de crestere a independentei energetice", se mai arata in raport.

Brokerii Tradeville mai considera ca liberalizarea pietei de energie reprezinta o oportunitate importanta de crestere a veniturilor si profitabilitatii, acest lucru fiind sustinut de rezultatele semestriale din 2012.

In plus, fiind companie de stat, Nuclearelectrica va fi un platitor constant de dividende.

Start la privatizarea Nuclearelectrica - Care sunt conditiile pentru viitorii actionari

Conducerea Nuclearelectrica prognozeaza cresterea cifrei de afaceri cu circa 38% in cinci ani, de la 1,65 mld. lei in 2012 la 2,29 miliarde de lei in 2017, si cresterea de 3,6 ori a profitului brut, de la 67 mil. lei in 2012, la peste 240 mil. lei in 2017, potrivit indicatorilor de performanta asumati de administratori.

Oricine poate deveni actionar, inclusiv angajatii

La fel ca in cazul Transgaz, oferta a fost impartita in trei: 85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali (fonduri de investitii, de pensii etc.), 10% este transa subscrierilor mici si 5% cea a subscrierilor mari (acestea se numesc transe de retail).

Mihai Chisu a explicat ca oricine poate participa la aceasta subscriere, cu conditia sa cumpere minimum 100 de titluri. Doritorii pot apela la orice casa de brokeraj autorizata pentru ca cei de acolo sa intermedieze cumpararea de actiuni.

In plus, chiar si muncitorii de la Nuclearelectrica ar putea face acest lucru, beneficiind si de reducerea de 8% care se acorda pentru investitorii mici, care se acorda in primele trei zile. Dupa aceea, discount-ul este de 3%.

De altfel, aceasta strategie este una dintre punctele de atractie a listarii, brokerii de la Tradeville mentionand ca reprezinta "o buna ocazie speculativa", deoarece ei vor beneficia de un pret mai bun decat investitorii industriali.

Care sunt transele de subscriere

Transele de retail au un pret fix, de 15 lei/actiune, iar la finalul ofertei, cand va fi stabilit preul final, investitorii vor primi inapoi diferenta.

Insa daca ele vor fi suprasubscrise, atunci alocarea se va face pro rata, adica fiecare va primi un numar de actiuni proportional cu cele subscrise. Mai exact, daca o transa va fi suprasubscrisa de trei ori, autnci investitorii vor primi doar o treime din actiunile subscrise.

Totusi, pretul final va fi stabilit de investitorii institutionali, care au parte de 85% din oferta.

1. Investitori institutionali (85% din actiunile oferite - 21.563.001 actiuni)

- pretul de subscriere: 11.20 si 15 lei/actiune (pas de pret 0,1 lei) ;

- pretul ofertei:

i. mai putin de 150% din actiuni subscrise - pretul cel mai mic de subscriere dupa

eliminarea extremelor;

ii. mai mult sau egal cu 150% din actiuni subscrise - pretul la care transa este

subscrisa 150%;

- in caz de suprasubscriere - alocarea este facuta de Emitent si membrii

sindicatului pe baza unor criterii calitative;

2. Subscrieri mari - subscrieri mai mari de 15.000 de actiuni (5% din actiunile oferite - 1.268.412 actiuni) ;

- subscrierea minima 15.001 actiuni;

- pretul de subscriere este fix 15 lei/actiune;

- pretul ofertei: pretul stabilit in transa investitori institutionali;

- in caz de suprasubscriere - alocare pro rata.

3. Subscrieri mici - subscrieri pana la 15.000 de actiuni (10% din actiunile oferite

- 2.536.824 actiuni) ;

- subscrierea minima 100 actiuni;

- pretul de subscriere este fix 15 lei/actiune;

- pretul ofertei:

i. 92% din pretul stabilit in transa investitori institutionali pentru subscrierile

inregistrate in primele 3 zile lucratoare ale ofertei;

ii. 97% din pretul stabilit in transa investitori institutionali pentru subscrierile

inregistrate incepand cu a 4-a zi lucratoare a ofertei;

- in caz de suprasubscriere - alocare pro rata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Nuclearelectrica vanzare actiuni bursa, #actiuni bursa Nuclearelectrica, #Nuclearelectrica bursa, #listare Nuclearelectrica bursa, #listare Nuclearelectrica , #bursa