Oare isi revine cursul bursier?

Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 07:56
2567 citiri
Oare isi revine cursul bursier?
Foto: Arhiva

Din partea mediului bursier, unde s-au reflectat intotdeauna oscilatiile situatiei economico-financiare a lumii, ne vin, de cateva zile, vesti bune: o revigorare se resimte in intreaga Europa si chiar dincolo de ocean.

In principalele capitale, dar si in Bucuresti, lichiditatile cresc sensibil, iar cotele au demarat un curs ascendent, dupa ce prabusirea din ultimele luni a fost la fel de spectaculoasa ca cea de la sfarsitul anului 2008 si inceputul lui 2009.

Pe de o parte, este greu sa tragi concluzii din dinamica evidentiata pe cateva zile, dar, pe de alta parte, este de remarcat ca intreaga presa de specialitate europeana se declara optimista.

Mai mult decat atat, magnatul afacerilor mobiliare ale lumii, Warren Buffett, si-a facut publica intentia de a cumpara masiv actiuni ieftine, intrucat caderile au ajuns "la fund" si conteaza pe o dinamica ascendenta in perioada urmatoare.

Oricata incredere ai avea in calcule, nu poti neglija flerul celui care, de o jumatate de veac, nu da gres in nici o miscare, simtind, ca jucatorul de sah, cu mult inainte miscarile ce vor urma.

Bursa de la Bucuresti o reflecta pe cea externa

Ziarul francez La Tribune, analizand dinamica pietii pe ultimii trei ani, lasa de inteles, de asemenea, ca acum este momentul minimului bursier si trebuie sa ne asteptam la o revenire similara cu cea din partea a doua a anului 2009, cand, in cateva luni, cotele bursiere si-au revenit, mentinandu-se relativ constante mai bine de un an.

Bursa de la Bucuresti reactioneaza la dinamica celor din strainatate - mai rapid in raport cu cea de la Londra, Paris sau Frankfurt si mai lent in raport cu cea americana sau asiatica.

Jucatorii din Romania, daca sunt atenti la semnalele externe, pot folosi oportunitatea ca sa-si inscrie profituri numai pentru ca au actionat cu un minut mai devreme decat altii, neinformati asupra cursului in lume.

Astfel, urmand dinamica externa, miercuri, de exemplu, s-au apreciat toti indicii la Bursa de Valori Bucuresti, cu peste 2%. Principalele cotatii au fost in crestere. Cu titlu de exemplu, merita retinut ca "fondul proprietatea" si-a marita cotatia cu 3,6 %, iar "SIF Oltenia" cu 4,25%.

Lichiditatea s-a dovedit, de asemenea, ridicata, Fondul Proprietatea inregistrand un rulaj de peste 15 milioane lei, iar SIF Oltenia de aproape 3 milioane lei - incomparabil mai ridicate decat in oricare alta zi, din perioadele anterioare. In plus, castigurile au urmat si joi, principalii indici avand cresteri de pana in 2 procente.

Optimistii si pesimistii nu cad niciodata de acord

Problema pe care si-o pun expertii este daca aceasta dinamica este cu adevarat semnalul unui reviriment, iar cresterile sunt de durata sau este numai un accident, dupa care vor urma obisnuitele ajustari.

Optimistii au cateva argumente, deloc neglijabile. Poate cel mai important este cel extern: operatorii de pe piata conteaza ca va fi majorat capitalul EFSF (Fondul European de Stabilitate Financiara). Este firesc ca, dupa un asemenea eveniment, sa urmeze revenirea bursiera si o perioada de stabilitate.

Mai trebuie adaugat si faptul ca principalii lideri europeni se arata hotarati sa fereasca Grecia de un colaps financiar, iar in SUA actioneaza deja masurile politice menite sa revigoreze economia. Toate pledeaza pentru revenirea la o piata stabila a valorilor.

Pesimistii observa ca, totusi, dupa caderile bursiere ulterioare, falimentului bancii Leheman, revenirile au fost palide si exprimate mai mult in ajustari succesive, decat intr-un trend definit. Nu este exclus ca, ceea ce consideram astazi a fi o revenire, sa fie tot o ajunstare, mai pronuntata decat altele anterioare.

Abia urmatoarea saptamana va fi semnificativa

Toate remarcile isi au pertinenta lor, dar o concluzie nu se poate trage. S-ar parea ca asistam la faimoasele ajustari de dupa revenire.

Dar bursa de la Bucuresti s-a dovedit intotdeauna influentata si de factorii emotionali locali. Ea este cea mai putin indicata pentru a trage concluzii in perspectiva.

Numai daca, in zilele urmatoare, nici la nivel european nu se va continua trendul ascendent de la inceputul saptamanii, inseamna ca pesimistii au dreptate si batem pasul pe loc.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#revenire bursa, #crestere bursa, #bursa de valori bucuresti , #bursa