Oligarhii rusi au pierderi uriase la bursa

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 13:20
2298 citiri
Oligarhii rusi au pierderi uriase la bursa

Actiunile companiilor rusesti listate la bursa au scazut cu mai mult de 50% anul acesta, iar sistemul finciar al tarii este destul de slabit.

Criza de pe Wall Street, care a afectat intr-o mai mica sau mai mare masura economiile lumii, afecteaza din plin Rusia si bancile ei, care au inceput sa se bazeze din ce in ce mai mult pe accesul la lichiditatile din afara. Aceasta situatie nu poate fi insa pusa doar pe seama crizei de pe Wall Street.

In iulie, cand premierul Vladimir Putin a atacat producatorul de minereu de fier Mechel pentru ca ar fi fixat preturile pe piata interna, bursa a inceput sa scada incontrolabil.

Dupa ce Rusia a intervenit in Georgia in luna august, bursa a scazut si mai mult. Ultimele evenimente - cum ar fi faptul ca bursa a fost inchisa de trei ori in ultimele doua saptamani, declansand haosul - pot fi puse intr-adevar pe seama crizei financiare, insa si acestea contribuie la deteriorarea situatiei.

Potrivit analistilor Forbes, economia rusa este acum la mila fortelor pietei internationale. Cei mai afectati de aceasta situatie sunt oligarhii rusi - o mare masa de afaceristi care au profitat de pe urma "privatizarilor nebune" din anii '90 pentru a-si cladi imperii si averi considerabile.

Ei raman insa sub controlul Kremlinului, orice incercare de razvratire sau opozitie fata de puterea politica fiind imediat taxata - cum este cazul fostului patron al companiei petroliere Yukos, care va petrece opt ani in inchisoare in timp ce statul i-a dezmembrat si asimilat compania, pentru ca a dat semne de independenta.

Pierderile oligarhilor la bursa, in ultima vreme, se numara in miliarde. Potrivit Forbes, cel mai greu incercat este Vladimir Lisin. Proprietar al Novolipetsk Metal (producator de otel), in valoare de 23,9 miliarde de dolari, el a pierdut in urma caderii bursei nici mai mult nici mai putin de 11,21 de miliarde.

Lisin este urmat de Dmitry Rybolovlev, care detine compania Uralkali (fertilizatori), valorand 13 miliarde de dolari. El a pierdut 7,34 de miliarde. Urmatorul pe lista perdantilor este Vagit Alekperov, de la Lukoil, evaluata la 14,3 miliarde de dolari, si care a pierdut 5,13 miliarde.

Alexei Mordashov, care detine Severstal (cel mai mare producator de otel din Rusia), evaluata la 24,5 miliarde, a pierdut 4,49 de miliarde. Alexander Abramov, de la Evraz Group (minerit si otel), evaluat la 12,5 miliarde de dolari, a pierdut 3,5 miliarde. In fine, proprietarul Mechel, Igor Zyuzin, a pierdut 2,69 miliarde de dolari, in vreme ce compania sa este estimata la 13 miliarde.

Maria Ionescu

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#oligarhi, #rusi, #pierderi, #bursa, #Moscova , #bursa