Romania a atras milioane de dolari la bursa - afla cum

Marti, 28 Februarie 2012, ora 23:21
1686 citiri
Romania a atras milioane de dolari la bursa - afla cum
Foto: Arhiva

Romania a redeschis, marti, emisiunea de obligatiuni lansata pe piata americana la 31 ianuarie, si a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%, se arata intr-un comunicat.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP), emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, valoarea totala a ofertelor depuse de investitori fiind de 3,2 miliarde de dolari.

"Increderea investitorilor in masurile economice adoptate de Romania si in angajamentele de continuare a politicilor sustenabile se vede din scaderea randamentului fata de emisiunea trecuta, din valoarea mare a ofertelor primite, peste nivelul altor tari din regiune, precum si din faptul ca ne imprumutam pe termen lung. Am redeschis emisiunea pentru ca exista inca cerere pe piata pentru bondurile romanesti, investitorii doreau expunere pe Romania, astfel ca am decis sa profitam de oportunitatea de a ne finanta la un cost in scadere", a declarat ministrul Finantelor Publice, Bogdan Alexandru Dragoi.

El a adaugat ca Ministerul Finantelor este preocupat in egala masura de finantarea de pe piata interna, unde incep sa se vada rezultatele eforturilor de a construi o curba de randament adecvata a titlurilor de stat, cu maturitati de la 6 luni la 15 ani si costuri in scadere pentru stat.

"Avem succes si in cazul finantarilor de pe piata interna, unde randamentul a scazut, saptamana aceasta, la un minim istoric, de 5,22%, in cazul emisiunii pe sase luni. De asemenea, este de notat ca am lansat emisiuni de obligatiuni pe 15 ani, reducand presiunea existenta in anii anteriori de a 'rostogoli' datoria, pentru ca ne puteam imprumuta in special pe termen scurt", a afirmat ministrul Finantelor Publice.

Lead-managerii emisiunii au fost Citibank, Deutshce Bank si HSBC.

Obligatiunile de pe piata americana au fost lansate in cadrul programului cadru de emisiuni de titluri de stat pe piata externa pentru perioada 2011-2013 (GMTN - Reg S/144A), aprobat de Guvern la mijlocul anului 2010, cu o valoare maxima de 7 miliarde euro. Emisiunea de pe piata americana, prima dupa 16 ani, a fost lansata la 31 ianuarie 2012 si a avut o valoare de 1,5 miliarde de dolari si o maturitate de zece ani. Cuponul a fost de 6,750% iar randamentul de 6,875%. Emisiunea a fost suprasubscrisa de 4,5 ori, valoarea ofertelor primite fiind de aproape 7 miliarde de dolari, reprezentand cea mai mare cerere manifestata pentru o tara din Europa Centrala si de Est.

Programul Ministerului Finantelor Publice pentru acest an vizeaza emisiuni de 2,5 miliarde de euro pe pietele externe.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Romania obligatiuni piata americana, #bursa piata americana , #bursa