Titlurile Fondului Proprietatea vor costa 0,8 lei/unitate in 2011 - Tradeville

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 15:35
2258 citiri
Titlurile Fondului Proprietatea vor costa 0,8 lei/unitate in 2011 - Tradeville
Foto: Arhiva

Actiunile Fondului Proprietatea se vor tranzactiona la valoarea de 0,8 lei/titlu, la sfarsitul anului 2011, potrivit unei analize realizate de firma de brokeraj Tradeville.

La data de 31 decembrie 2010, valoarea unei actiuni a Fondului Proprietatea era de 1,1124 lei, cu 13,6 la suta mai mult fata de 31 octombrie 2010, se precizeaza intr-un comunicat al Tradeville, remis Ziare.com.

Totusi, actiunile Fondului s-au tranzactionat, inainte de listare, la pretul de aproximativ 0,5 lei/titlu.

"Fondul Proprietatea reprezinta o oportunitate pentru investitorul cu un orizont lung de investire datorita perioadei mai mari de timp necesare administratorului pentru restructurarea portofoliului, precum si datorita stilului investitional adoptat de catre administrator", a declarat Dragos Darabut, analist financiar in cadrul Tradeville.

Potrivit firmei de brokeraj, principalele doua obiective ale administratorului Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, sunt realizarea unui randament superior cresterii PIB-ului nominal al Romaniei si minimizarea diferentei potentiale dintre pretul actiunilor si valoarea neta a activului.

"Metodologia de investire a administratorului este de tipul bottom-up, bazata pe selectarea actiunilor subevaluate prin folosirea analizei fundamentale. Aceasta abordare se diferentiaza de modelul top-down care implica analizarea intr-o prima faza a contextului macroeconomic, pe urma se aleg acele ramuri ale economiei care au perspective mai ridicate de crestere dupa care se trece la evaluarea companiilor", explica analistii Tradeville.

Fondul Proprietatea are o expunere majora pe sectorul energetic (petrol, gaze, energie electrica, energie termica) si pe sectoarele de infrastructura si transporturi. O mare parte din activele detinute de Fond nu sunt lichide, 68% din portofoliu fiind detineri in companii nelistate la care statul roman este actionar majoritar. 80% din active reprezinta expuneri pe sectorul energetic.

Sursele principale de venit a Fondului Proprietatea sunt dividendele distribuite de companiile din portofoliu si dobanzile din depozite. In 2007 si 2008, dividendele primite de la Petrom, Romgaz si Alro au reprezentat peste 70% din totalul veniturilor realizate din aceasta sursa. In 2009, cu toate ca Petrom nu a mai distribuit dividende, veniturile au crescut 74% datorita vanzarii unor participatii la societatile din portofoliu.

Implicarea statului in FP, unul din riscurile majore

Potrivit analistilor Tradeville, avantajele invesititiei in actiunile Fondului Proprietatea rezida din expunerea pe sectorul energetic din Romania, interesul invesitorilor straini, experienta pe pietele emergente a si optiunea administratorului Franklin Templeton de rascumpare a 10% in vederea apropierii cotatiei de valoarea unitara activului net.

Printre riscuri sunt incluse ponderea majoritara a statului in actionariatul companiilor din portofoliu, limitarea drepturilor de vot, concentrarea mare la nivelul emitentilor, ponderea insemnata a detinerilor nelichide din portofoliu si lipsa unei transparente adecvate si conflictul cu statul urmare restructurarii de catre Guvern a sectorului de productie a energiei.

De asemenea, exista riscul ca pe termen scurt fondul sa fie supus unei presiuni mari la vanzare din partea speculatorilor care au cumparat actiuni sau drepturi la actiuni FP cu mult timp inainte de listare.

T.B.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#valoare actiuni Fondul Proprietatea, #listare Fondul Proprietatea, #Tradeville Fondul Proprietatea , #bursa